Sesizări Pro Democrația, după alegeri. Amenințări cu moartea, nereguli cu urna mobilă

Data publicării:
alegeri 20mediafax 20foto 20razvan 20chirita-37886

Reglementarea modului de utilizare a urnei speciale rămâne una dintre deficienţele cele mai semnificative ale alegerilor parlamentare, dovedită de numeroasele cazuri de nereguli semnalate pe 9 decembrie.

Un observator al Asociaţiei Pro Democraţia, a fost ameninţat cu violenţă fizică în localitatea Mediesul Aurit, judeţul Satu Mare (secţia de votare 223), după ce a sesizat că semnăturile de pe cererile pentru solicitarea urnei speciale şi cele de pe extrasul din lista electorală care a însoţit această urnă nu coincid. Chiar dacă doi membri ai Biroului Electoral din acea secţie au sesizat poliţia, situaţia nu a fost soluţionată.

Nereguli referitoare la urnele speciale au fost raportate şi în judeţul Neamţ. Un observator din Târgu Neamţ, a sesizat că la secţia nr. 142 au fost depuse 13 cereri pentru deplasarea urnei speciale.

Din cei 13 votanţi, s-au prezentat la secţia de votare cinci persoane care au declarat că nu au întocmit astfel de cereri şi deşi îşi exprimaseră opţiunea electorală voturilor lor nu au fost introduse în urnă. În urma unei sesizări înaintate Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţeană cele cinci voturi au fost anulate, iar urna specială a fost trimisă la restul de opt votanţi.

Cetăţenii au raportat şi zeci de cazuri în care persoane decedate sau care nu mai au domiciliul în raza secţiei de votare respective se regăsesc pe listele electorale permanente.

Atât alegătorii care au apelat serviciul TelVerde, cât şi observatorii APD au sesizat că în mai multe secţii de votare, în România (Bucuresti), dar şi în străinătate (Toulouse), au fost folosite buletine de vot care nu aveau aplicată stampila de control a secţiei de votare, ceea ce va duce la anularea unor voturi.

Un alt aspect negativ în desfăşurarea alegerilor parlamentare a fost lipsa de transparenţă a birourilor electorale în a furniza pe parcursul zilei de 9 decembrie cifre şi informaţii referitoare la alegători şi la listele electorale suplimentare.

Per ansamblu, campania electorală a fost continuată pe tot parcursul zilei, prin toate mijloacele posibile – SMS, influenţarea directă a votanţilor, telefoane, mass-media, cadouri electorale.

Sesizările au fost primite prin intermediului TelVerde 0800 070 100 și pe pagina alegericorecte.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri