Şi-a vândut maşina cu 5.200 de euro, iar apoi a primit zeci de amenzi

Data actualizării: Data publicării:
Masini noi_GettyImages-461479642

Un bărbat din Oradea şi-a vândut maşina, iar la câteva luni distanţă s-a trezit bun de plată. Zeci de amenzi, însumând aproape 1000 de euro, scrise de poliţişti francezi soseau periodic pe numele său, deşi nu condusese niciodată-n Franţa. Ulterior a aflat că cel care îi cumpărase maşina nu a mai schimbat numerele. Iar baza de date din România e conectată la cele din străinătate.

O maşină vândută în ianuarie cu 5200 de euro i-a adus numai probleme unui bărbat din Oradea. Deşi a semnat contractul de vânzare-cumpărare şi a scos maşina din evidenţele fiscale ale primăriei, cumpărătorul nu a radiat-o pentru a o transcrie pe numele său. Rezultatul a fost dezastruos pentru orădean.

Păgubit: „După câteva luni am primit amenzi de circulaţie chiar din Franţa, care nu sunt mici, şi care nu pot fi stinse decât prin instanţă”.

În total, 1000 de euro, adică aproape un sfert din valoarea maşinii.

Sorin Iacob - director adjunct al Direcţie Economice din Primăria Oradea: „Radierea din evidenţa fiscală a mijloacelor de transport nu îi absolvă de eventuale consecinţe ce pot să apară ca urmare a faptului că nu a fost radiată din circulaţie maşina respectivă”.

Circuitul birocratic din România nu prevede ca la vânzare, maşina să treacă automat pe numele cumpărătorului. Aşa se face că vânzătorii care nu-şi radiază ei maşinile primesc toate amenzile noilor proprietari.

Păgubit: „Între timp am depus o cerere la registrul de permise şi înmatriculări unde am primit un răspuns că o să-l treacă în baza de date pe cumpărătorul meu şi toate amenzile ce vin vor fi pe numele lui”.

Asta rezolvă însă doar parţial problema.

Ioan Mihaiu - prefectul de Bihor: „Dacă primeşte o amendă în alt stat, cei din statul respectiv, poliţia rutieră de acolo, se orienteză după datele din certificat din talon şi acolo figurează vechiul proprietar”.

Astfel de situaţii ar trebui să fie mai rare de la anul, când va intra în vigoare o ordonanţă de urgenţă ce transpune în legislaţia românească o directivă europeană. Aceasta prevede că dacă în trei luni de la achiziţie noul proprietar nu transcrie maşina cumpărată, dreptul de înmatriculare a maşinii se suspendă, iar cumpărătorul poate fi tras la răspundere penal.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri