SIBIU. Campanie pentru repunerea în circulaţie a mocaniţei din Valea Hârtibaciului

Data publicării:
mocanita-valea-vaser

O mocăniţă lega, pe vremuri, Sighişoara de Sibiu. În lipsa ei, turiştii se plimbă ore în şir cu o drezină cu bănci din lemn, care poate transporta 16 persoane la o viteză de aproape 40 de km/oră. Din afară, drezina pare mai degrabă o trăsură pe şine.

De mai bine de zece ani, pe aceste şine nu a mai circulat nici un tren, însă linia feroviară este una încărcată de istorie. Pe aici a circulat ani buni mocăniţa Văii Hârtibaciului, un tren destinat atât transportului de marfă, cât şi de călători. Însă în 2001 mocăniţa a fost trasă pe linie moartă de CFR, pentru că nu mai era rentabilă. Acum, un grup de tineri inimoşi încearcă să o redea comunităţilor din zonă.

,,Pe o cale ferată refăcută, care ar putea să susţină greutatea unei mocăniţe de genul celor care au fost odată, ai putea face pe lângă turism şi transportul localnicilor”, crede Mihai Blotor, preşedintele Asociaţiei ,,Prietenii Mocăniţei".

,,Vrem să convingem autorităţile zonale, Consiliul Judeţean Sibiu şi autorităţile de pe Valea Hârtibaciului să sprijine trecerea liniei din proprietatea statului, respectiv a CFR-ului, în proprietate locală”, afirmă şi Mihai Dragomir, preşedintele Asociaţiei „Mioritics”.

Primii susţinători ai proiectului sunt localnicii, pe care îl leagă amintiri vechi de bătrâna mocaniţă. Aceasta ar putea transporta cel puţin o sută de turişti la fiecare călătorie şi să aducă astfel un profit de sute de mii de euro anual la bugetul de stat numai din vânzarea biletelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri