Sindicaliştii feroviari declanșează conflictul de muncă

Data publicării:
gara de nord tren- CFR -agerpres-4.9.2015

  

 Revendicările sindicatelor privesc, printre altele, semnarea contractului colectiv de muncă şi creșterea salariilor cu cel puțin 10%. FOTO: Agerpres

În 30 septembrie 2015 și-au încetat valabilitatea acordurile colective înregistrate la cele trei unități de cale ferată — CNCF CFR SA, SNTFM CFR Marfă și și SNTFC CFR Călători — fără a se realiza consensul în ceea ce privește încheierea noilor contracte colective de muncă cu valabilitate de la 1 octombrie 2015.

"Având în vedere faptul că reprezentanții administrațiilor feroviare angajați în procesul de negociere nu au asumat semnarea contractului colectiv de muncă cu soluționarea revendicărilor formulate de organizațiile noastre, reprezentanții sindicali nu au semnat contractul colectiv de muncă și nici vreun alt acord colectiv", se arată într-un comunicat de presă.

Revendicările sindicatelor privesc semnarea contractului colectiv de muncă, creșterea salariilor cu cel puțin 10%, acordarea de tichete de masă pentru toate zilele lucrătoare, acordarea de vouchere de vacanță începând cu 1 ianuarie 2016 și o politică de personal care să asigure funcționarea în bune condiții a acestui domeniu. În plus, solicită promovarea și aprobarea în regim de urgență a proiectului de lege privind Statutul personalului feroviar.

În cursul ultimelor patru luni, organizațiile sindicale au inițiat demersuri însoțite de nenumărate adrese oficiale la factorii decizionali şi au participat la toate întâlnirile de analiză organizate la nivelul Ministerului Transporturilor, Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Muncii, Companiei Naționale de Căi Ferate, Societății Naționale de Transport Feroviar de Marfă și Societății Naționale Feroviare de Transport Feroviar de Călători.

"Ministrul Transporturilor și-a arătat disponibilitatea de a găsi soluții la revendicările noastre, însă deocamdată nu pare să existe suficientă voință politică la nivelul Guvernului", menționează reprezentanții sindicatelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri