Sindicat: Numărul poliţiştilor ucişi, mutilaţi sau agresaţi în misiune este în creştere

Data publicării:
politist

Nicio zi nu trece fără ca un poliţist să fie agresat! Cel puţin asta arată datele statistice al Poliţiei Române. Numărul ultrajelor a crescut cu circa 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, spun sindicaliştii care atrag atenţia că nu toate faptele împotriva agenţilor sunt raportate. Conflictele cu cetăţenii certaţi cu legea ajung uneori la extrem: poliţiştii sunt ucişi în misiuni sau rămân mutilaţi pe viaţă.

Un om al legii este înjurat şi pălmuit. Totul după ce a încătuşat un bărbat căruia i se face rău în momentul în care este urcat în maşina de poliţie. Martorii, nemulţumiţi de felul în care acţionează poliţistul, îl agresează. Pentru a se apăra, poliţistul e nevoit să scoată pistolul şi sprayul lacrimogen. Astfel de scene se petrec frecvent în România.

Anul acesta s-au produs peste 200 de ultraje, conform datelor de la Poliţia Română. În multe cazuri, polițiștii se aflau singuri în misiune și s-au apărat cum au putut de cei care voiau să le facă rău.

Sindicaliștii spun că tocmai asta fac infractorii, exploatează vulnerabilităţile. Nu mai e un secret pentru nimeni că lipsesc 20.000 de oameni în sistem.

Dumitru Coarnă, preşedinte SNPPC: Priviți la Tulcea unde comuna respectivă e deservită de trei polițiști. Cum împarți 24 la 3 să rezulte doi pe tură? Puteți să faceți calculul ăsta? Niciodată.

Infractorii au distrus vieţile şi destinele a zeci de poliţişti. Ne amintim de poliţistul care a fost călcat de un om de afaceri turc cu maşina. Sau de Codruţ Oprea, un poliţist criminalist din Târgovişte, care a fost lovit cu o sticlă în cap de un interlop pe care îl ancheta. Se întâmpla în 2010 şi încă de atunci a rămas imobilizat la pat.

Adrian Oprea, tatăl lui Codruţ Oprea: E ca un bebeluș, numai că nu mai putem relaționa. Mișcările lui nu spun e doarme.

În iulie 2017, un poliţist a fost înjunghiat mortal, într-o gară din judeţul Suceava. Acesta a fost atacat din spate de un pasager care tocmai coborâse dintr-un tren. Poliţistul care şi-a pierdut viaţa avea 38 de ani şi era tatăl a doi copii. Ucigașul s-a sinucis în penitenciar, dar înainte de asta a declarat că l-a omorât pe angajatul MAI pentru că ura polițiștii.

Un alt caz care a șocat România a avut loc în martie 2001. Atunci, plutonierul-major Saşa Disici a fost omorât cu mai multe focuri de armă în Ianova, o localitate de lângă Timișoara, după ce urmărise o mașină de lux furată. Când Disici a reușit să o blocheze, din automobil a coborât un bărbat care a tras în el. Criminalul s-a sinucis câteva zile mai târziu după ce a fost încolțit de Poliție.

Foarte mediatizat a fost și incidentul provocat de fostul deputat Cristian Boureanu. După ce mașina în care se afla a fost oprită la un filtru de poliție, acesta a coborât și a lovit un polițist, nu înainte de a-l amenința: „Te las fără pensie!”, „Îţi sparg faţa!”, i-a spus Boureanu agentului de la circulație.

Sindicaliştii spun că unele ultraje nici măcar nu sunt raportate. În realitate, ele au crescut cu circa 20% faţă de anul trecut.

Dumitru Coarnă, preşedinte SNPPC: Nu se raportează de exemplu de către inspectorii-șefi, de către șeful nemijlocit, de teamă că sunt certați la sedințe, la convocări. Și-atunci nu raportează infracțiunea de ultraj și mai multe rămân acolo necercetate. Aia înseamnă criminalitatea reală.

Specialiştii au propriile explicaţii pentru care oamenii nu au respect faţă de cei care aplică legea.

Cristian Munteanu, psiholog: Există o frustrare la nivel social foarte mare, ea se adâncește. Apar comportamente total indezirabile. Lovirea polițistului, polițistul la rândul lui lovește suspectul. Mă tem că acest lucru va duce la și mai mari derapaje în comportament în momentul în care un om simplu ia contact cu autoritatea.

Ministerul de Interne lucrează la un proiect de lege, menit să dea mai multă putere poliţiştilor în stradă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri