Sociologul Vasile Dâncu: 2014 va fi un an al xenofobiei în Europa

Data publicării:
vasile dancu -Mediafax Foto-David Nika

Sociologul a spus că tabloidele din Marea Britanie au comandat sondaje cu privire la cât de mulți români vor merge anul acesta în această țară, iar acestea erau nemulțumite, pentru că cifrele arătau că românii nu sunt preocupați să emigreze acolo. Vasile Dâncu a dezvăluit că jurnaliștii britanici se așteptau la un număr mult mai mare.

Am făcut niște prognoze pe baza datelor pe care le-am obținut și ajunsesem la concluzia că un număr de maximum 180-200.000 în următorii trei-patru ani ar putea să ajungă în Marea Britanie din România. O cifră mică față de așteptările catastrofice pe care le aveau ei”, a spus Vasile Dâncu.

Trebuie să privim asta și dintr-o perspectivă politică. Dacă ne gândim, anul 2014 va fi un an al xenofobiei în Europa, pentru că sunt alegeri europene într-o perioadă de turnură, de schimbări majore. Acum, grupul naționaliștilor din Parlamentul European – din 766, 35 sunt parlamentari naționaliști, în general eurosceptici. Se presupune că în viitor, crescând xenofobia în multe țări europene, și pronind de la criză, s-ar putea dubla acest număr. În multe țări apar asemenea reacții. În Franța, de exemplu, socialiștii au avut un rateu extraordinare în ceea ce privește multiculturalismul cu scandalul Leonarda. E clar că este un fond politic”, a punctat sociologul.

Acesta a menționat că pe acest fond politic România ar trebui să comunice mai mult și diplomatic.

Ambasadele noastre ar putea fi mult mai deschise în a intra în dialog cu mediile locale”, a subliniat sociologul.

Acesta a mai spus că românii nu vor invada nici Marea Britanie, nici alte țări europene.

După părerea mea, am ajuns la un optim al migrației, nu prea mai avem multă populație care ar putea să plece și care are resurse, să aibă resurse lingvistice, profesionale. Cei care au plecat pentru cerșetorie sunt plecați de mult și mulți au ajuns și în Marea Britanie”, a mai spus Vasile Dâncu.

O politică guvernamentală de comunicare este absolut necesară pentru a sprijini populația care circulă, care intră în relații cu Marea Britanie, care vrea să muncească acolo”, a adăugat Vasile Dâncu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri