Şoferii dau statul în judecată. Două treimi din drumurile naţionale au nevoie de reparaţii urgente

Data publicării:
groapa

Dintre aceştia, doar câteva sute dau în judecată primăriile sau administratorii drumurilor pentru a-şi recupera pagubele. Pentru că nu se îngrijesc de starea drumurilor, primăriile ajung să plătească nu doar daunele ci şi cheltuielile de judecată, care uneori pot fi mai mari decât prejudiciul în sine.

Şoselele ţării sunt pline de gropi: două tremi din drumurile naţionale au nevoie de reparaţii urgente, iar accidentele se ţin lanţ.

Un asigurat care conducea mașina pe un drum public a avut o daună simpla, a intrat într-o groapă. Valoarea despăgubirii respective a fost undeva la 2.500 de lei. S-au câștigat cei 2.500 de lei plătiți ca despăgubire, plus cheltuieli de judecată. Cheltuielile de judecată și penalizările au depășit chiar valoarea reparației în sine”, spune Mădălin Roşu, directorul de daune al unei companii de asigurări.

Într-o astfel de situaţie, şoferii au două variante: dacă există o asigurare CASCO, se va ocupa asigurătorul, dacă nu, vă adresați instanțelor de judecată și încercați recuperarea pe cale judecătorească.

Până la judecată, avocaţii le recomandă păgubiţilor să ajungă la o înţelegere cu administratorii drumurilor.

Mediatorul, în atare situație, invită și cealaltă parte, respectiv consiliul municipiului, sau, după caz, consiliul județean, pentru a încerca să rezolve acest diferend”, informează avocatul Călin Stăiculescu.

Dar, în multe din cazuri se ajunge la proces. Numai în Braşov au fost zece astfel de situaţii.

În cazul în care pierdem procesul, nu avem ce să facem, trebuie să plătim acele sume. Anul trecut am fost nevoiţi să plătim undeva peste 7.000 de lei către firmele de asigurare, reprezentând daune plătite de către ei şoferilor care au avut asigurare”, precizează Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova, a declarat că România are nevoie de patru miliarde de euro pentru a reuşi să acopere gropile de pe drumurile naţionale. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri