Soluţii inedite de urgenţă pentru deszăpezire: strângerea de donaţii, tractoarele consilierilor comunali sau parazăpezile din nuiele

Data publicării:
parazapezi-1

Cum bugetele sunt mici iarna aceasta, edilii au găsit soluţii inedite pentru deszăpezire. În Neamţ, de exemplu, autorităţile se bazează pe donaţii pentru a cumpăra un utilaj cu şenile la mâna a doua, iar într-o comună din Gorj, consilierii promit că vor înlătura zăpada singuri, cu tractoarele proprietate personală. Primăria din Viişoara, judeţul Vaslui, montează în schimb parazăpezi din nuiele.

De câţiva ani, pompierii din judeţul Neamţ încearcă să obţină fonduri ca să cumpere un utilaj cu şenile second hand care costă 15.000 de dolari. Bani de la buget nu au primit, chiar dacă în fiecare an zeci de localităţi din judeţ sunt înzăpezite. Aşa că oamenii s-au apucat să strângă donaţii, aşa cum declară Ioan Niţică, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ.

Din banii obţinuţi, pompierii speră să poată cumpăra şi dispozitive din oţel pe care să le monteze pe maşini. Cu ajutorul lor, speră să poată răzbi prin nămeţi când va fi nevoie. Cele mai multe intervenţii pentru asemenea situaţii, spune Ionică Stoica, preşedintele Asociaţiei „Salvatorul Nemţean”, au fost în zone de câmp deschis, unde înzăpezirile sunt mai frecvente.

În localitatea Drăguţeşti din Gorj, consilierii locali spun că ei vor curăţa drumurile de zăpadă. Toţi au tractoare, iar fiecare îşi va deszăpezi şoseaua din satul din care provine. Primăria le dă pluguri, material antiderapant şi motorină. Localnicii nu pot decât să se bucure că îi văd pe consilieri că pun umărul la treabă.

Inventivi sunt şi oamenii din Vaslui: localnicii din Viişoara au montat pe câţiva kilometri parazăpezi din nuiele, mai ales că cele montate în anii trecuţi au fost furate. Economia făcută este considerabilă: în loc să cheltuiască 40.000 de lei pentru fiecare kilometru de parazăpezi, primăria plăteşte 400 de lei, cât costă sârma pentru legat crengile.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri