Sorin Ianceu: „Radu Zamfir a încercat cu disperare să o salveze pe Aura. Am luptat pentru acest copil până în ultimul moment”

Data publicării:
sorin ianceu cu scris
Sorin Ianceu: „Copiii știu că am căzut la fotbal”

„Va fi o recuperare anevoioasă pentru că și fractura de coloană vertebrală și cea deschisă de peroneu necesită încă patru săptămâni de imobilizare. Întâlnirea cu familia a fost emoționantă. Cei mici mă așteptau în geam deja. Erau nerăbdători. M-au văzut la televizor, dar sunt prea mici să înțeleagă și pentru ei, tati a jucat fotbal, a căzut pe gheață și a făcut buba. Vor crește și atunci vor afla ce s-a întâmplat”, a spus medicul.

„Fiecare a încercat să își găsească o poziție în care să fie pregătit pentru impact”

Sorin Ianceu a povestit care era atmosfera în avion în momentul în care pasagerii și-au dat seama că prăbușirea este iminentă.

„În avion am stat în spatele lui Adrian Iovan. Era a doua oară când zburam cu un avion de dimensiuni mici. Până cu trei-cinci minute înainte de momentul tragic, Adrian Iovan a fost calm. S-au precipitat lucrurile în momentul în care am intrat într-o zonă cu ceață. Din ce am mai citit, probabil era o zonă cu risc de givrare, moment în care avionul a început să piardă altitudine. Am simțit ce se întâmplă în momentul în care pilotul făcea manevre repetate de degivrare, adică tura motoarele ca să scape de gheață și să dezghețe aripile. Se auzeau bucățile de gheață cum zboară de pe elice. În momentul în care am ieșit din ceață, se vedea deja culmea muntelui acoperită de zăpadă. A reușit să se ridice puțin deasupra culmii, după care a pierdut din nou altitudine. Se vedeau vârfurile brazilor, care se apropiau tot mai mult de fuselajul avionului. A fost momentul când mi-am dat seama că șansele sunt mari să nu mai poată redresa avionul. Niciunul dintre noi nu s-a uitat la celălalalt. Fiecare a încercat să își găsească o poziție în care să fie pregătit pentru impact”, și-a amintit Sorin Ianceu.

„Aura a fost azvârlită de pe ultimul loc, aproape pe toată lungimea avionului”

„Printr-o gaură a fuselajului l-am văzut pe Radu Zamfir, care era pe partea cealaltă a avionului. Ceilalți doi colegi, doctorul Pivniceru și doctorul Calu erau inconștienți, întinși pe banchete, în spatele meu. Pilotul Adrian Iovan era încarcerat sub bord, iar Aura era azvârlită de pe ultimul loc până în spatele meu, deci aproape pe toată lungimea avionului. Împreună cu Radu Zamfir am reușit să eliberăm victimele. Cei doi medici și-au revenit, am acoperit-o pe Aura, pentru că spunea că nu își simte mâinile și picioarele. Am acoperit-o cu o pătură și cu hainele pe care le aveam pe noi”, a mai povestit medicul.

Sorin Ianceu: „Am dat coordonatele GPS de pe Google Maps”

Doctorul Sorin Ianceu a precizat că telefoanele sale au fost distruse în momentul impactului, însă a vorbit cu cei de la 112 de pe telefonului colegului Radu Zamfir. Medicul a mai spus că a comunicat la numărul unic de urgență poziția avionului: „Telefoanele mele s-au distrus în momentul impactului. Nu le-am putut folosi. Am vorbit la 112, dar de pe telefonul doctorului Zamfir. Le-am spus inclusiv că dacă pleacă din Horea spre Beliș pe drumul 1R, la jumătatea distanței, pe partea dreaptă, ne aflăm prăbușiți. Știam localitățile între care s-a prăbușit avionul. Ar trebui să existe aceste înregistrări. În acele momente, nu ne-am gândit să ne înregistrăm telefoanele ca să ne justificăm. Cei de la 112 ne tot cereau coordonate GPS. Eu nu știu să ofer coordonate GPS dintr-un smartphone. Am încercat să scoatem coordonatele din aplicația Google Maps, coordonate pe care le-am furnizat. Ni s-a spus că trebuie să așteptăm un SMS de la un operator de telefonie mobilă care să conțină șase cifre, pe care să îl dăm mai departe și în funcție de acesta ne vor localiza. Eu nu îmi aduc aminte să fi primit vreun mesaj”.

„Am luptat pentru acest copil până în ultimul moment”

Sorin Ianceu a spus că medicii care au supraviețuit accidentului aviatic au luptat până în ultimul moment pentru a o salva pe studenta Aura Ion, care a murit la câteva ore după prăbușire, deși doctorul Radu Zamfir a încercat mai bine de 40 de minute să o resusciteze.

„Doctorul Calu și-a dat foc costumului de sală, pe care l-a aprins cu ajutorul unui parfum. Am reușit să ținem aprins un foc, să ne încălzim cât de cât. Am adus-o și pe Aura aproape de foc, dar nu o puteam ridica de jos. Avea o leziune de coloană cervicală, era tetraplegică. Nu o puteam ține în picioare. Cum am fi putut să o ajutăm altfel? Am acoperit-o, i-am dat hainele de pe noi, am adus-o lângă foc. Din nefericire, după patru ore și jumătate, sau cinci ore de la prăbușire, a intrat în stop cardiorespirator. Radu Zamfir a încercat cu disperare să o salveze. I-a făcut masaj cardiac și manevre de resuscitare 40 și ceva de minute. Când au venit salvatorii, am ales ca unul să rămână cu noi, iar doi să plece cu Radu Zamfir și cu Aura. Să-i mai acordăm încă o șansă. Am luptat toți pentru acest copil până în ultimul moment”, a afirmat medicul.

„Dacă nu erau sătenii, acum pe muntele ăla erau șapte cruci, nu două”

Medicul a spus că pilotul Adrian Iovan a făcut tot posibilul pentru a redresa avionul, până în momentul prăbușirii.

„Adrian Iovan până în ultima clipă s-a luptat ca să ne salveze pe toți. Pentru mine el rămâne un erou”, a spus Sorin Ianceu.

La fel ca şi restul supravieţuitorilor tragediei din munţii Apuseni, medicul le este cel mai recunoscător sătenilor care au înfruntat întunericul, nămeţii şi gerul ca să-i găsească.

„Cu ajutorul lor ne-au găsit. Dacă nu, parerea mea este că acum pe muntele ăla erau șapte cruci, nu două”, spune el.

STS: Medicul Zamfir nu a trimis coordonatele geografice

Un comunicat de presă al STS, transmis în această după-amiază, arăta că medicul Radu Zamfir nu a trimis, prin 112, coordonatele geografice ale locului unde a căzut avionul, ci „a descris doar ce vedea în jurul său şi pe un ecran de telefon mobil”, indicând drept „coordonate” ora afişată pe acesta.
Serviciul de Telecomunicaţii Speciale protestează ferm faţă de afirmaţiile potrivit cărora doctorul Radu Zamfir ar fi trimis coordonatele geografice prin Sistemul 112. Dânsul a descris doar ce vedea în jurul său şi pe un ecran de telefon mobil, începând cu ora 19:30, doctorul Zamfir indicând ca şi coordonate ora afişată pe telefonul mobil, respectiv: 19,33,20/1, iar peste patru minute 19,37,20/1, care, evident, nu sunt cooordonate geografice”, se arată în comunicatul STS.

Comunicatul mai spune că, la solicitarea dispecerilor de a trimite o coordonată care începe cu 46, Zamfir „a refuzat să mai dea alte informaţii, spunând că a transmis informaţiile şi că nu mai dă nimic”.

Doctorul Sorin Ianceu nu a sunat la 112”, mai precizează STS în comunicat, informație contrazisă de medic la Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri