Sorin Roșca Stănescu, acuzat de incompatibilitate și fals în declarații

Data publicării:
sorin rosca stanescu srs 5531956-Mediafax Foto-Octav Ganea

Potrvit legii, Sorin Roşca Stănescu nu putea fi în acelaşi timp şi senator şi administrator al unei firme, aşa că ANI l-a declarat incompatibil.

Sorin Roşca Stănescu a contestat concluziile Agenţiei, însă, dacă raportul rămâne definitiv, după un eventual proces, senatorul şi-ar putea pierde mandatul. Aşa a păţit chiar avocatul care l-a reprezentat pe senator în relaţia cu Agenţia de Integritate. Fostul parlamentar Sergiu Andon, acum avocat, a fost revocat din Senat tot pe motiv de incompatibilitate şi conflict de interese.

Iniţial, Agenţia Naţională de Integritate a primit un denunţ şi în legătură cu averea liberalului. În declaraţiile depuse, atât anul trecut cât şi anul acesta, Sorin Roşca Stănescu a menţionant că cei doi copii ai săi obţin venituri din dobânzi. Nu a declarat însă şi banii depuşi în conturile copiilor săi minori.

Inspectorii au aflat că minorii au pe numele lor circa 150.000 de euro, în bănci din România şi din Elveţia, bani pe care tatăl lor nu i-a declarat, deşi legea îl obligă.

Senatorul a fost informat că este anchetat de ANI şi a răspuns deja în scris. El consideră, susţin surse apropiate anchetei, că nu este obligat să facă publice sumele respective pentru că nu intenţionează să se atingă de banii copiilor, din Elveţia.

ANI l-a reclamat pe Sorin Roşca Stănescu pentru infracţiunea de fals în declaraţii.

Inspectorii au mai găsit în declaraţii un credit suspect de 3 milioane de euro, luat de parlamentar înainte de preluarea mandatului. Nu ar fi rambursat împrumutul, dar nici nu ar fi fost presat de bancă să plătească. În legătură cu acest credit, ANI a sesizat Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor.

Anul trecut DIICOT a început urmărirea penală împotriva conducerii băncii respective tocmai pentru credite acordate ilegal. Sorin Roşca Stănescu, susţin surse jucdiciare, ar fi fost deja audiat în dosar.

Persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului”, se arată în comunicatul Agenției Naționale de Integritate.

Puteţi vedea aici declarația de avere a lui Sorin Roșca Stănescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri