Spania, sub asediul romilor. Madridul este invadat de cerșetori și spălători de parbrize

Data publicării:
tigani 2 franta mfax

Romii şi în special cei plecaţi peste graniţe reprezintă una dintre provocările la care România nu a reuşit să răspundă foarte bine de-a lungul timpului. 

Este şi o sursă continuă de discuţii şi tensiune în relaţiile cu statele europene, care ne-au atras atenţia în repetate rânduri că trebuie să găsim soluţii. Germania, Italia, Franţa şi Spania au fost cele mai vocale în ultimii ani. 

Şi au destule motive. Un exemplu este Madridul, aflat de ani buni sub asediul romilor veniţi din ţara noastră, în mare parte cerşetori. Echipa Digi24 din Spania i-a urmărit şi a aflat care este norma zilnică a unui cerşetor pe străzile Madridului. 

În fiecare vară, spălătorii de parbrize pun stăpânire pe intersecţiile din capitala Spaniei. Omniprezenţi, extrem de vizibili şi gata oricând să se ia la harţă cu oricine cred ei că le-ar putea face concurenţă. 

„Mă deranjează, eu vin aici la 8 dimineaţa, ei vin când au chef, se aşază în intersecţie şi îmi cer să plec. Ei cred că zona e a lor, încearcă să ne sperie, au impresia că tuturor le e frică de ei”, spune un artist de stradă.

Şi frica este aliatul lor principal. O demonstrează imediat spălătorii de parbrize care, la vederea camerei de filmat, nu se sfiesc să ceară socoteală. Aceiaşi romi îşi pierd curajul, însă, atunci când la orizont apare o maşină de poliţie. Însă, imediat ce echipajul trece de primul colţ, romii reapar.

Poliţia a plecat de doar 5 minute. Fara nici o jenă, aceşti oameni îşi reiau locul de muncă, spunând că trebuie și ei să trăiască, trebuie și ei să câștige un ban.

Bandele care aduc cerşetori din România controlează afacerea milosteniei cu mână de fier, iar cei care încalcă regulile plătesc scump. Cea mai importantă lege este cea a tăcerii. Puţini se încumetă să vorbească.

Altă intersecţie, aceeaşi problemă. O femeie stă cu mâna întinsă. Spune că are nevoie de bani pentru copilul său. Susține că are o fetiță, în spital, iar cei de acolo nu o lasă să o ia.

În centrul Madridului, situaţia este alta. Aici este tărâmul aşa-numiţilor artişti ai străzii. Aceştia încearcă să le smulgă un zâmbet trecătorilor, de la care sper să primească un bănuţ.

Corespondentul Digi24 la Madrid, Ciprian Bălțoiu, spune că situația se repetă an de an. Primăvara începe invazia romilor în marile orașe spaniole. Problema nu este că cerșesc, ci ceea ce se află în spatele lor, adică rețelele care îi exploatează, iar problema trebuie rezolvată din România.

Romii se duc acolo unde le e mai bine de moment, fiind popor migra

tor. Până acum doi ani, orice femeie care năștea în Spania primea 2.000 de euro. Femeile rome preferau să vină în Spania și să câștige bani. Când situația s-a schimbat, romii s-au dus în altă parte, în căutare de ajutoare sociale mai bune.

Mai e grupul trimis cu forța la cerșit, multe persoane sunt din județul Constanța. Oamenii sunt terorizați și exploatați de rețele.

Aceeași problemă în Germania

Romii au pus stăpânire nu doar pe Spania, ci şi pe Germania. Povestea este însă... aceeaşi. Oamenii spun că au decis să plece din România pentru că nu au cum să îşi hrănească familiile. Germanii se plâng de faptul că romii veniţi de la noi sunt zgomotoşi, nu muncesc şi mai mult, nu ţin deloc la curăţenie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri