Spor de dificultate pentru edil și biserică pe credit. Ce nereguli a descoperit Curtea de Conturi în țară

Data publicării:
primar balesti

Acuzat de Curtea de Conturi că a încasat împreună cu viceprimarul sporuri de dificulate ilegale de peste 100.000 de lei, edilul din Băleşti are o explicaţie năucitoare.

Dificultate înseamnă că e un spor datorită faptului că în acea comisie ai de-a face cu tot felul de înjurături, spurcăciuni, deci efectiv suntem batjocoriţi. Plus că de multe ori eşti nevoit să dai mâna cu cetăţeanul, îi întinzi mâna, nu-ţi răspunde”, spune primarul Constantin Paicu.

Primarul consideră că merită din plin aceşti bani, aşa că a dat în judecată primăria la care lucrează, pentru a-i primi în continuare.

În Dolj, primăria din Sopot plătit 71.000 de lei pentru 550 de tone de cloramină, dublu faţă de preţul pieţei, dar a primit doar 11 kilograme. După controlul Curţii de Conturi, diferenţa de bani a reapărut ca prin minune în bugetul primăriei.

Ştiţi cum este, numai cine nu munceşte nu greşeşte. Până la urmă a fost o greşeală de calcul”, spune primarul din localitate, Cătălin Trăistaru.

Fostul primar al comunei Adîncata, judeţul Suceava, a reuşit însă o afacere şi mai proastă. Oamenii ar fi trebuit să beneficieze de apă curentă, însă firma care a primit bani pentru lucrări a intrat în insolvenţă. O a doua firmă a preluat proiectul.

Practic noua firmă cumpăra din nou materialele cu toate că ei trebuiau să le aibă, au fost cumpărate odată”, spune actualul primar, Viorel Cucu.

Lucrarea este finalizată doar în proporţie de 50%, în timp ce prejudiciul estimat de 600.000 de lei.

Comuna Săcălaz, judeţul Timiş. Construcţia unei biserici a înghiţit, în șapte ani, peste 23 de miliarde de lei vechi. Banii au fost alocaţi de Consililul Local, dar lăcaşul de cult nu este încă gata. Mai mult, Curtea de Conturi a descoperit că o parte din banii ar proveni dintr-un credit, lucru nepermis de lege.

„Coordonatorul principal de credite și consiliul local al UATC Săcălaz au exercitat atribuții ce nu le au în competența lor, respectiv de a angaja cheltuieli de investiții din bugetul local pentru obiective religioase (...) Pentru efectuarea plăților din bugetul local s-a utilizat un împrumut în valoare de 900.000 lei, fapt ce a condus la rambursarea ratelor de credit și dobânzilor, aferente cheltuielilor de investiții angajate”, se arată în raportul Curții de Conturi.

Noi la ora actuală am intrat deja în instanţă cu acest raport al Curţii de Conturi, de obicei Curtea de Conturim sigur, nu pot sa spun că de multe orim îşi depăşeşte atribuţiile, dar sigur îşi depăşeşte, spune Ilie Todaşcă, primarul comunei Săcălaz.

Potrivit Curţii de Conturi, în judeţul Constanţa, prejudiciul total este de 45 de milioane de lei. În Braşov, suma se ridică la 24 de milioane, iar în Bihor la 8 milioane. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri