Sari la conținut

SRI: Mafia cărnii, amenințare la adresa siguranței naționale

Potrivit purtătorului de cuvânt al SRI, gruparea care acționează în acest sector este una transfrontalieră.

Este un caz inițiat de SRI, început undeva la începutul anului 2013. Este vorba despre o rețea de crimă organizată transfrontalieră ce era specializată în activități de fraudă fiscală de mare amploare”, a declarat Sorin Sava, purtătorul de cuvânt al SRI, la Digi24.

Vorbim de peste 18 județe, de o rețea de crimă organizată cu ramificații în plan intern, dar în special în plan extern. Toate aceste eforturi ale SRI de combatere a evaziunii fiscale din România se înscriu în eforturile noastre de a stopa acest fenomen care afectează securitatea națională a României, în special pe zona de securitate economică cu ramificații pe zona de amenințări transfrontaliere”, a mai spus Sorin Sava.

Purtătorul de cuvânt al SRI a menționat că mafia cărnii afectează implicit și bugetul consolidat al țării cu consecințe destul de grave.


Zece persoane au fost reţinute miercuri spre joi noapte în dosarul de evaziune fiscală şi punere în circulaţie de produse alterate. Cercetările s-au desfășurat întreaga noapte la structura centrală a DIICOT.

Printre cei duşi la audieri se numără şi părinţii tenismenei Sorana Cîrstea, care deţin o fabrică în Târgovişte.

De altfel, tot în acest dosar, un consilier ANSV i-ar fi avertizat pe evazioniştii din dosarul cărnii stricate înainte de controlul procurilor, astfel că aceştia au reuşit să arunce marfa alterată.

Procurorii DIICOT urmăresc destructurarea a două grupări infracţionale specializate înevaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulaţie de produse alterate şi trafic de influenţă.

Potrivit anchetatorilor, suspecţii ar fi achiziţionat prin intermediul unor societăţi comerciale din România carne şi ouă din Olanda, Polonia, Marea Britanie şi Germania. Marfa era cumpărată legal, dar firmele nu plăteau TVA, pentru că aşa prevede legea pentru tranzacţiile intracomunitare. Marfa ar fi fost apoi vândută către beneficiarul final prin adăugarea TVA.

În cazul în care marfa urma să expire în câteva zile, era reetichetată în mai multe depozite din Bucureşti, Iaşi sau Cluj-Napoca şi astfel îi era prelungită valabilitatea. Ulterior, era scoasă la vânzare. În acelaşi timp, carnea expirată era procesată în abatoare şi vândută sub formă de carne tocată ori era trimisă firmelor de catering.

Ancheta vizează şi câţiva dintre marii producători de carne din România. Procurorii spun că aceştia exportau carnea fictiv în Ungaria şi Bulgaria, după care marfa se întorcea în ţara noastră prin firme fantomă. Patronii scăpau astfel de plata taxelor, în timp ce vindeau carnea la negru pe piaţa din România. Firmele fantomă implicate în importurile de carne stricată erau înfiinţate, în schimbul unor mici sume de bani, de complici din Republica Moldova, Ucraina şi chiar Kenia.

În total, 129 de tone de carne şi produse din carne au fost retrase definitiv, iar alte100 oprite temporar de la comercializare. În urma controalelor de miercuri,inspectorii ANPC au dat amenzi în cuantum de 71.500 lei.

Românii mănăncă aproape 1,1 milioane de tone de carne pe an. Având în vedere că 40% din această cantitate nu este fiscalizată, statul pierde anual 230 de milioane de euro. Din cele peste 2000 de firme verificate anul trecut, doar 300 au scăpat fără să fie amendate.