SRI: România, rută pentru luptătorii Statului Islamic

Data publicării:
Militanti parada Statul Islamic Mosul-AFP Mediafax Foto---2

Acest fenomen al transferului de luptători este monitorizat cu prioritate la nivel european de instituţiile cu responsabilităţi în materie, inclusiv de cele din România”, precizează instituția.

Serviciul Român de Informații avertizează că numărul europenilor care merg să lupte pentru grupările extremiste din Siria și Irak este în continuă creștere.

Sorin Sava, purtător de cuvânt al SRI: Potrivit ultimelor evaluări, în zona de conflict sunt implicați de partea diferitelor grupări extremiste peste 4.000 de luptători, cetățeni europeni sau rezidenți ai unor state europene. S-a mai stabilit că un număr semnificativ dintre aceste persoane se implică ulterior în acțiuni teroriste, radicalizare, recrutare de noi adepți combatanți, sprijin financiar-logistic.

Ofiţerii de informaţii au motorizat traseele dinspre Europa de Vest către Orientul Mijlociu şi au descoperit că şi România este o ţară de tranzit.

Sorin Sava, purtător de cuvânt al SRI: Rutele predilecte de deplasare dinspre Europa de Vest către Siria și Irak și nu numai sunt fie aeriene, cu tranzit prin state din proximitatea zonei de conflict, fie terestre, includ România și/sau Bulgaria.

Aceste informații vin după ce ministrul britanic de Externe, Philip Hammond, a afirmat importanţa eforturilor de oprire a circulaţiei membrilor grupului terorist Statul Islamic prin ţări europene precum România şi Bulgaria.

Philip Hammond a reamintit că a efectuat vizite la Bucureşti şi Sofia, precizând că Marea Britanie colaborează strâns cu serviciile de informaţii din cele două țări și că România a promis că va ajuta la identificarea extremiștilor britanici care trec prin România, în drum spre Siria sau Irak.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri