Statele Unite – investiţii mici, interese mari în România

Data publicării:
chevron-1

Din punct de vedere militar, lucrurile stau total diferit. Prin România vor trece toţi militarii americani care se întorc din Afganistan. În plus, România va gazdui o parte vitală a scutului antirachetă.

Sunt mai puţin de 7000 de firme cu capital american în România, dar avem şi nume mari printre ele. Cele mai importante activează în domeniul energiei. Exxon, de exemplu, explorează alături de OMV Petrom resursele din Marea Neagră.

Miza este importantă. În adâncul Mării Negre s-ar afla un zăcământ în care ar fi depozitate între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Odată ce gazele vor fi scoase la suprafaţă, acestea ar ajunge pentru a acoperi consumul României timp de 6 ani.

Interesul americanilor este mare şi în ceea ce priveşte gazele de şist. Chevron caută gaze de şist în Moldova şi Dobrogea, dar nu-şi poate dezvolta deocamdată lucrările din cauza protestelor localnicilor.

Sunt şi proiecte americane care s-au dovedit a fi un eşec total. Este cazul Autostrăzii Transilvania, care trebuia construită de Bechtel, şi care a devenit cea mai scumpă şosea de până acum în România.

Americanii de la Bechtel au încasat, în 10 ani de contract, peste 1,2 miliarde de euro pentru construcţia Autostrăzii Transilvania. Asta deşi au terminat doar 52 de kilometri din cei 416 cât trebuia să aibă, iniţial, şoseaua. Contractul a fost reziliat în urmă cu un an.

Lista investitorilor americani include şi nume importante din sectorul auto, agricultură, IT, farmaceutice sau industria alimentară.

Pe lângă proiectele economice, americanii au și interese militare în România. Vor construi la noi în ţară o parte a sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice, pentru care au alocat peste 100 de milioane de euro. Practic, România va gazdui la Deveselu, în judeţul Olt, mai multe baterii de rachete de interceptare.

De asemenea, americanii folosesc baza aeriană de la Mihal Kogălniceanu pentru retragerea soldaților staționați în Afganistan și repatrierea echipamentelor militare. Pe aici vor trece până la sfârșitul acestui an aproape 30.000 de militari americani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri