Statui abandonate în curtea unui liceu

Data publicării:
statuie

Cele şapte statui au ca temă „Brăila - bătrânul pescar care a întemeiat comunitatea”. Sculpturile ar trebui să intre în patrimoniul judeţului, numai că procedura este blocată din cauza lipsei banilor.

Acelor statui trebuie să li se dea o valoare, o valoare pe care trebuie să o stabiliească un evaluator”, a spus Emilian Dumitriu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Brăila.

Numai că, pentru evaluare, Consiliul Judeţean Brăila ar trebui să scoată din buget de două ori mai mult decât le-a dat artiştilor care au făcut statuile.

Consiliul Judeţean Brăila, după finalizarea Simpozionului internaţional de sculptură, a trimis o adresă către câţiva evaluatori din lista existentă pe site-ul Ministerului Culturii. Au cerut în jur de 16.000 de lei per statuie. Suma este colosală”, spune Marian Căpățână, iniţiatorul proiectului.

„Trebuie făcută în primul rând o fişă de lucrare, o fişă de lucrare în care să fie consemnate toate elementele care caracterizează lucrarea respectivă, de la identitatea ei şi până la modalitatea de execuţie tehnică, materiale, încadrare tipologică, stilistică. Astea sunt lucrări de artă monumentală, sunt lucrări de for public”, a spus Pavel Şuşară, preşedintele Asociaţiei Experţilor şi Evaluatorilor de Artă din România.

„Urmează să mai negociem, să decidem, pentru ca această evaluare să aibă loc şi aceste statui să ajungă pe locaţiile care au fost stabilite iniţial”, a spus Emilian Dumitriu.

Dacă vor reuşi să găsească bani pentru evaluarea statuilor, acestea vor intra în patrimoniul judeţului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri