Statuia lui I.C. Brătianu va fi reconstruită şi amplasată în Piaţa Universităţii

Data publicării:
71.-I.C.Bratianu-Monument

 

Foto: calatorpemapamond.ro

Potrivit proiectului de hotărâre, aprobat în şedinţa de joi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), monumentul reconstruit va fi amplasat în Piaţa Universităţii, lângă Palatul Ministerului Agriculturii şi Spitalul Colţea, vizavi de Muzeul de Istorie al Municipiului Bucureşti, unde statuia originală s-a aflat între 1903 şi 1948.

Monumentul a fost realizat de sculptorul francez Ernest Henri Dubois, în urma unui concurs internaţional din 1900 şi a fost inaugurat în 18 mai 1903, cu ocazia împlinirii a 12 ani de la moartea lui Ion C. Brătianu, fiind amplasat la intersecţia bulevardelor Colţei (actual I.C. Brătinu) şi Carol I.

În 1948, acesta a fost distrus, ca multe alte monumente simbol din Bucureşti care nu mai corespundeau ideologiei comuniste, fiind topit la fostele uzine Republica.

"Astăzi, pentru Bucureşti, este vitală recuperarea patrimoniului cultural şi istoric şi redobândirea strălucirii micului Paris, așa cum era denumit Bucureştiul în perioada interbelică. Astfel, una dintre cele mai reprezentative statui ale Bucureştiului a fost complexul monumental care îl cinstea pe lon C. Bratianu, creator al României moderne şi independente, implicat în toate momentele importante ale istoriei României secolului XIX", se arată în raportul de specialitate al proiectului adoptat joi de CGMB.

Ion C. Brătianu, alături de partidul pe care l-a creat în 1875, Partidul Naţional Liberal, a condus România ca prim-ministru, timp de 12 ani neîntrerupt, cea mai lungă perioadă de stabilitate guvernamentală. În timpul guvernării sale, alături de obţinerea independenţei de stat şi declararea Regatului, a fost creată Banca Naţionala a României şi a început modernizarea statului, se mai arăta în raport.

În proiectul de hotărâre nu a fost specificată suma necesară reconstruirii monumentului, precizându-se că finanţarea va fi asigurată din fonduri de la bugetul local începând cu anul 2014.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri