Statuie a regelui Mihai la Copșa Mică. Principele Nicolae a ținut un discurs în limba română

Data publicării:
principe nicolae captura

Prinţul Nicolae a fost primit cu aplauze la Copşa Mică, deşi a întârziat mai bine de o oră, iar ceremonia de dezvelire a bustului Regelui Mihai a fost amânată din acest motiv.

„Este o bucurie pentru mine că regele nostru este din nou onorat de o localitate a țării noastre. Ridicarea acestui bust reprezintă un act de curaj şi reparaţie istorică”, a spus el.

Prinţul Nicolae a trăit în Marea Britanie până în urmă cu doi ani. A împlinit 29 de ani luna trecută şi este al treilea în ordinea de succesiune la tronul României. Cât despre statuia bunicului său, aceasta îl înfăţişează pe Regele Mihai la maturitate, în costumul de mareşal.

„Am considerat că la vârsta aceasta, așa, cu ținuta de mareșal, face parte integrantă din personalitatea sa”, a explicat sculptorul Ioan Cândea.

La ceremonie au fost prezenți şi câţiva veterani de război care au avut ocazia să-l cunoască pe Rege. Printre ei, si Dumitru Cristea, colonel în rezervă, ajuns la venerabila vârstă de 91 de ani.

Eram copil când mă duceam după el să văd ce vorbeşte. Se apropiau de restaurant şi unul zice "Hai să bem ceva!" la Traube. Mihai zice: Nu, demnitatea noastră nu ne permite, acolo se fumează. N-avem voie la vârsta noastră. A fost un exemplu pentru noi”, povestește veteranul.

Primarul din Copşa Mică spune că a decis să aloce bani pentru acest bust deoarece Regele Mihai s-a oprit deseori în oraş, dar admite că nu toţi locuitorii sunt încântaţi de iniţiativă.

Nu toţi sunt mulţumiţi, că unii au alte convingeri, sunt anti-regalişti sau anti-români. Dar în marea majoritate sunt mulţumiţi, cum suntem şi noi”, spune primarul Tudor Mihalache.

Realizarea statuii a costat 7.000 de euro, bani proveniţi din bugetul local.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri