Statul împinge firmele la înșelăciune. Pedeapsa pentru emiterea de file cec fără acoperire, redusă la șase luni de închisoare

Data publicării:
file cec

Oamenii se afaceri spun că nu au fost consultaţi când s-au făcut modificările, deşi s-au plâns că s-au înmulţit cazurile în care unele firme eliberează ordine de plată fără acoperire.

În actualul Cod Penal, pedeapsa pentru cei care plătesc cu file cec fără acoperire, adică în contul din bancă nu au suficienţi bani pentru suma trecută pe filă, este de trei până la cinsprezece ani de închisoare.

Chiar şi aşa însă, până acum, niciun om de afaceri sau comerciant care a apelat la această practică nu a ajuns în spatele gratiilor.

Emiterea de cecuri fără acoperire, deși părea prin 2008 că e o chestiune fumată, este în anii de criză un adevărat sport național”, spune avocatul Gheorghe Piperea.

Noul Cod Penal îi ajută şi mai mult pe cei care practică astfel de înşelăciuni. Pedeapsa cu închisoarea a coborât la o jumătate de an şi o amendă de cel mult 100.000 de lei.

În luna mai a acestui an, băncile au refuzat să deconteze în total 1,2 miliarde de lei, o sumă record. File cec, bilete la ordin toate s-au dovedit a nu avea acoperire atunci când furnizorii au cerut băncilor echivalentul în bani. Dacă în septembrie, lucrurile păreau că se redresează, luna trecută acest tip de înşelăciune a început din nou să crească. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri