Sari la conținut

Statul se împrumută pentru salariile angajaților de la ROMATSA

Din septembrie, niciun ban plătit de companiile aeriane nu a mai ajuns la ROMATSA. Fraţii Micula au blocat conturile de la Eurocontrol ale regiei, deoarece, spun ei, ar avea de recuperat 200 de milioane de euro de la statul român.

ROMATSA nu a fost in niciun fel implicată în conflictul dintre oamenii de afaceri şi Guvern, dar conturile sale au fost la îndemână, mai ales că nu sunt vizate de nicio poprire sau alt fel de obligaţie.

S-au strâns 63 de milioane de euro. Din informaţiile primite de la conducerea ROMATSA, banii pe care îi avem la dispoziţie ca să supravieţuim sunt undeva până în luna februarie”, a explicat liderul de sindicat Gabriel Tudorache.

De teamă că ROMATSA ar putea pierde procesul în care a contestat sechestrul pus de fraţii Micula, ministrul de Transporturi caută soluţii ca instituţia care dirijează traficul aerian să nu rămână fără bani.

„Principala mea preocupare este de a asigura banii după această perioadă de două-trei luni când rezervele ROMTSA se vor termina. Pentru asta am avut deja discuţii cu Ministerul Finanţelor şi lucrăm la mai multe variante, inclusiv obţinerea unui credit în trezorerie pentru ROMATSA”, a declarat ministrul Transporturilor, Dan Costescu.

Sindicaliştii sunt pesimişti în privinţa soluţiei pe care o va da instanţa.

Deşi am avut discuţii cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor şi s-a recunoscut că proprietatea banilor este a ROMATSEI şi nu sunt banii statului român, cu toate acestea, mandatul pe care l-au avut avocaţii statului român la procesul de la Bruxelles a fost pe dos, adică să se susţină că banii sunt proprietatea statului român, adică fix ceea ce susţineau şi avocaţii domnilor Micula”, a precizat Gabriel Tudorache.

Schimbarea s-a petrecut chiar în ziua pledoariilor finale, pe 24 decembrie. Cu două zile înainte, avocatul Vasile Deleanu, angajat de Ministerul Finanţelor, le transmitea colegilor săi belgieni care pledau cauza ROMATSA că banii încasaţi de la companiile aeriene sunt ai regiei şi nu ai statului român.

Un verdict în acest caz se aşteaptă până pe 26 ianuarie. Dacă va pierde procesul, ROMTASA va face apel.

Fraţii Micula au bani de primit de la statul român prin decizia definitivă din 2013 a Curţii de Arbitraj Internaţional de la Washington.

Citiți și: 

ROMATSA, victimă colaterală în războiul fraților Micula cu statul

Sindicaliştii de la ROMATSA spun că sunt probleme în sistem: „Ne dispar avioanele de pe ecran”. Reacția conducerii companiei

Pe aceeași temă