Ştiu că urmează inundaţii, dar nu le pasă. Localnicii au privit de la cârciumă cum se ridică diguri de protecție

Data publicării:
dig

„Noi muncim după ce vine apa”, a fost răspunsul unui localnic întrebat de ce nu participă la consolidarea digului.

Unii dintre săteni s-au luptat cu sticlele de bere, în vreme ce, la câţiva metri de ei, muncitorii se luptau cu sacii de nisip.

Angajații Apelor Române spun că niciun localnic nu i-a ajutat.

Aceeaşi nepăsare şi în Teleorman, în comuna Beiu, unde acum o lună apele au rupt un dig de protecţie.

Din digul ridicat de militari la Beiu nu a mai rămas mare lucru. Sacii cu nisip au dispărut, iar în acest moment, pământul e acoperit direct cu nylon. Chiar dacă meteorologii anunţă ploi torenţiale, niciun localnic nu a venit să vadă în ce stare este digul sau dacă poate să dea o mână de ajutor.

După inundaţiile de luna trecută, premierul a promis fonduri pentru refacerea digurilor. Dar banii nu au mai ajuns.

La Cleanov, în Dolj, râul Desnăţui a ieşit din matcă săptămâna trecută. Aproape 40 de gospodării au fost inundate, iar 15 oameni evacuaţi cu barca. Nimeni nu pare să fi învăţat ceva din experienţa trecută.

Oamenii se bazează pe speranța că apele nu vor mai fi la fel de mari, de data aceasta.

„Oamenii ați văzut cum sunt, așteapta să le facă primaria de toate”, se plânge primarul comunei Carpen, Ștefan Vasilica.

Cu totul altfel stau lucrurile într-o altă comuna - Vișinești din Dâmboviţa. La ultimele ploi, pământul a luat-o la vale ca un râu de nămol. Un deal întreg s-a surpat și a blocat albia râului Cricov. Casele au fost la un pas de a fi inundate, la fel şi drumul judeţean care trece prin sat. Ultima avertizare dată de meteorologi a pus primăria în gardă - autorităţile locale au adus un excavator care a decolmantat râul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri