SUA și Germania participă cu trupe la brigada multinațională din Craiova

Data actualizării: Data publicării:
U.S. Soldiers Provide Security Around Kandahar Airfield
KANDAHAR, AFGHANISTAN - FEBRUARY 28: SSG Kyle Cooper(L) and SGT Anthony Blake from Columbia, Missouri with the U.S. Army's 4th squadron 2d Cavalry Regiment keep watch during a patrol of a hillside during a mission to search caves containing weapons caches on February 28, 2014 near Kandahar, Afghanistan. Defense Secretary Chuck Hagel announced recently he is making preparations for a complete military withdrawal from Afghanistan because Afghanistan President Hamid Karzai continues to refuse to sign the Bilateral Security Agreement. Fourth squadron 2d Cavalry Regiment is responsible for defending Kandahar Airfield against rocket attacks from insurgents. (Photo by Scott Olson/Getty Images)

Statele Unite ale Americii şi Germania vor trimite soldaţi care să facă parte din brigada multinaţională cu sediul la Craiova. Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării, Mihnea Motoc. 

U.S. Soldiers Provide Security Around Kandahar Airfield
FOTO: Gulliver/Getty Images

ACTUALIZARE 12.06. O decizie privind o eventuală prezență aeriană și maritimă a NATO la Marea Neagră urmează să fie luată luna aceasta la reuniunea miniștrilor Apărării din statele aliate. Aceștia se vor reuni pe 26-27 octombrie, la Bruxelles. 

ACTUALIZARE 12.01. Potrivit ministrului Apărării, Mihnea Motoc, militarii americani care vor veni în România fac parte dintr-o brigadă mecanizată pe care Wasghingtonul o va trimite de la anul în Europa. Ei se vor antrena în comun cu soldaţii români, polonezi şi bulgari. Contribuţia Germaniei va fi la nivel de comandă şi control. În ţara noastră vor fi trimişi doar ofiţeri de stat major. La summitul NATO de la Varşovia a fost aprobată înfiinţarea în ţara noastră a unei brigăzi multinaţionale care să fie formată din 4000 de militari. La primele runde de negocieri doar Polonia şi Bulgaria şi-au exprimat dorinţa de a participa cu trupe la proiectul din ţara noastră. Negocierile din ultimele luni au adus în cadrul brigăzii SUA şi Germania. Sunt discuţii în continuare cu Italia, Turcia şi Marea Britanie.

____________________________________________

Ministerul Apărării a decis ca Brigada 2 Infanterie „Rovine” din Craiova să devină brigadă multinațională a NATO, urmând să fie funcțională în 2018, a anunțat președintele Klaus Iohannis, după ședința CSAT de marțea trecută.

Pot să vă anunț, în premieră, că s-au făcut pași foarte importanți pentru punerea în practică a acestei decizii, mai exact MApN a decis care unitate din România se va constitui în această brigadă multinațională. Este vorba de Brigada 2 Infanterie Rovine care va prelua rolul de brigadă multinațională. Această brigadă își are sediul în Craiova și acolo va funcționa și brigada multinațională”, a declarat președintele.

Klaus Iohannis a apreciat, după ședința CSAT de marți,  că „nu este oportun” să spună cu ce state aliate negociază România pentru a asigura efectivele brigăzii multinaționale. Anul viitor se va ști cine participa și cu ce efective, a adăgat șeful statului.

„În varianta cea mai optimistă, în 2018, această brigadă va fi funcțională”, a apreciat Klaus Iohannis. 

Noi suntem stat-gazdă pentru brigada multinaţională şi trebuie să ne pregătim cum se cuvine. Avem deja răspunsuri favorabile - fără să se fi concretizat decât la unele - în ce priveşte participarea la brigada multinaţională de la șase aliaţi. Doi dintre ei au anunțat deja cum participa. E vorba de Polonia, care a spus deja că trimite o companie şi de Bulgaria, care a spus că trimite 400 de militari în această brigadă”, anunța, în vară, șeful statului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri