SUA trimit o a treia navă în Marea Neagră. USS Taylor se alătură USS Truxtun şi USS Donald Cook

Data publicării:
navamilitara

Deplasarea navei face parte din planul de întărirea a flancului sud-estic al Alianţei Nord-Atlantice, în contextul situaţiei din Ucraina.

Fregata USS Taylor a trecut prin strâmtoarea Bosfor şi a intrat în Marea Neagră, unde se află deja două nave militare ale Statelor Unite. La bordul USS Taylor se află peste 200 de marinari şi ofiţeri, dar şi rachete ghidate prin satelit şi două elicoptere de luptă.

Nava s-a aflat până acum într-un şantier naval din Creta, pentru unele reparaţii la elice. USS Taylor a mai participat la manevre militare în Marea Neagră în 2008, cu vase din România şi Bulgaria, în perioada în care Rusia a intervenit armat în Georgia.

NATO trimite nave în Marea Baltică

La rândul său, NATO a trimis cinci nave în Marea Baltică, acestea făcând parte dintr-un grup de reacţie rapidă al Alianţei Nord-Atlantice. Şi această acţiune a NATO este un răspuns la criza din Ucraina.

Cred că este foarte important să deplasăm acest grup de nave în Marea Baltică şi cred că s-a explicat la un nivel diferit, de asemenea, care este scopul suprem al acestei acţiuni, de a da asigurări statelor baltice, de a prezenta soluţiile NATO şi de a demonstra că putem interveni când este necesar”, a spus Arian Minderhoud, ofiţer NATO.

Cele cinci nave sunt sub pavilion olandez, norvegian, belgian şi eston şi vor rămâne în Marea Baltică atât timp cât situaţia o cere, au precizat comandanţii Alianţei. Liderii Alianţei au declarat că nu intenţionează să intervină militar în Ucraina, dar că există planuri pentru protejarea statelor vecine acestei foste republici sovietice, îngrijorate de manevrele militare ale Rusiei.

De asemenea, NATO va tripla numărul avioanelor de patrulă din regiunea Mării Baltice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri