Summitul de la Bruxelles a fost suspendat până azi. Băsescu crede că se va găsi o soluţie

Data publicării:
herman 20van 20rompuy 20mediafax 20foto 20razvan 20lupica-34838

După ce a discutat cu liderii fiecărei ţări în parte, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a prezentat o nouă varianta asupra bugetului. Suma totală a rămas aceeași - 973 de miliarde de euro. Distribuția banilor este însă alta: au fost mărite fondurile pentru agricultură şi politicile de coeziune, în avantajul ţărilor mai sărace. Banii au fost luaţi însă de la proiectele vizând accelerarea creşterii economice, de care beneficiază în principal ţările dezvoltate. Aşa că noua propunere nu mulţumeşte pe nimeni.

Summitul pare să se îndrepte către eșec, apreciază presa internațională

La negocieri, fiecare stat își apară cu îndârjire interesul național. Nici măcar Franţa şi Germania, cele două motoare economice al Uniunii, nu s-au înţeles în ceea ce priveşte distribuţia fondurilor. Nu e de mirare că Angela Merkel este pesimistă.

Cred că vom avansa puţin, dar mă îndoiesc că vom ajunge la un acord. Am spus deja că va urma a doua etapă", a declarat Angela Merkel.

La rândul său, președintele francez François Hollande a apreciat că „este puțin probabil” să existe un acord asupra bugetului UE. El a spus că, în ceea ce-l privește, nu este încă mulțumit de noile propuneri de la masa negocierilor.

Cât despre britanici, aceștia sunt furioși, pentru că noua variantă de proiect nu ține seama de cererile lor. Premierul britanic David Cameron, cel mai aprig avocat al tăierilor bugetare, a părăsit reuniunea fără a face declarații. În cazul în care discuțiile nu se finalizeaza cu un rezultat, liderii UE trebuie să organizeze un nou summit, cel mai probabil în ianuarie, pentru a stabili bugetul comunitar.

Summitul este suspendat până vineri după-amiază. Este necesar să acordăm timp delegaţiilor să examineze noua propunere a preşedintelui Van Rompuy, după întâlnirile acestuia în cursul zilei de joi cu fiecare dintre şefii de stat şi de guvern”, au explicat mai mulţi diplomaţi, citaţi de AFP.

Băsescu: Sunt multe obstacole, dar cheie e criza

La plecarea de la sediul Consiliului European, preşedintele Traian Băsescu a spus că, în opinia sa, până la urmă se va găsi o soluţie.

"E mai bine afară", le-a spus, râzând, Băsescu jurnaliştilor, preşedintele arătând că este într-o stare de bună dispoziţie.

"Sunt multe obstacole, dar cheia este criza, contributorii neţi vor să îşi diminueze contribuţiile, beneficiarii neţi şi-ar dori să menţină un buget rezonabil al UE. Aceasta este problema. Dar până la urmă trebuie să ajungem la un acord. Cred că până la urmă vom găsi o soluţie", a spus şeful statului.

Întrebat despre referendumul din vară şi situaţia politică actuală din România. "Referendumul? A trecut!", a răspuns Băsescu râzând şi apoi s-a îndepărtat de grupul de jurnalişti pentru a se urca în maşină.

Bani în plus pentru politica agricolă comună

Van Rompuy îşi menţine propunerea de buget de 973 de miliarde de euro pe perioada 2014-2020, adică 1.01 la sută din PIB-ul european, conform surselor. Însă va acorda 8 miliarde în plus politicii agricole comune (PAC) şi 10,6 miliarde politicii de coeziune pentru statele cele mai sărace.

Acesta va reduce 13 miliarde de euro din fondurile alocate bugetului pentru dezvoltare şi infrastructuri mari şi 5 miliarde de euro de la bugetul prevăzut pentru acţiuni exterioare pentru a elimina din reducerile aduse politicii de coeziune în favoarea statelor cele mai sărace şi politicii agricole comune (PAC).

Prima sa propunere reuşise să reducă 75 de miliarde de euro din cererea de 1.047 miliarde de euro a Comisiei. PAC pierdea 25,5 miliarde de euro dintre care 13,5 pentru fondurile destinate ajutoarelor directe pentru agricultori şi intervenţiilor pe pieţe. Aceste reduceri au fost denunţate de către francezi ca fiind inacceptabile.

Coeziunea pierdea la rândul său 29 de miliarde de euro.

Herman Van Rompuy nu s-a atins în schimb de fondurile destinate cheltuielilor de funcţionare a instituţiilor, mai ales cele pentru salariile funcţionarilor şi alţi angajaţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri