SUPERSTIŢIILE LA ROMÂNI. Firul roşu contra deochiului şi pisica neagră

Data publicării:
13 2002superstitii-49188

Dintotdeauna oamenilor le-a fost frică de necunoscut. Au crezut în zâne, s-au speriat de spiritele rele, au scuipat în sân şi au bătut în lemn să le meargă bine. Astăzi, oamenii se văd la mii de kilometri distanţă şi au trimis roboţi pe Marte. Dar cu toate astea cei mai mulţi cred că atunci când se întorc din drum păţesc ceva rău.

Superstiţiile au urmărit oamenii din cel mai vechi timpuri. Indiferent de vârstă, cultură sau educaţie teama de necunoscut îi "bântuie" pe toţi.

Dincolo de pisici negre, sare aruncată pe jos sau oglinzi sparte , superstiţia este definită ca „prejudecata care decurge din credința în spirite bune și rele, în farmece și vrăji, în semne prevestitoare, în numere fatidice sau în alte rămășițe ale animismului și ale magiei; practică superstițioasă”.

Dintre superstiţii, prevenţia deochiului cu ajutorul culorii roşii şi zicala "dacă te mănâncă palma stângă vei primi bani" reprezintă cele mai răspândite credinţe superstiţioase printre români. Ierarhia se continuă cu ghinionul indus de pisicile negre şi numărul 13.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri