SUPRAVIEŢUITOR ÎN ALGERIA. George Ioachim a revenit în ţară: „N-am ieşit eu! Dumnezeu m-a scos!”

Data publicării:
21 2001georgeioachim-44936

„Am ieşit, m-a scos Dumnezeu, n-am ieşit eu! Dumnezeu m-a scos!”, au fost primele sale cuvinte, la sosirea în ţară.

George Ioachim a mers pe jos, prin deşert, 35 de de kilometri, ca să îşi salveze viaţa. Bărbatul îşi aminteşte că miercurea trecută i-a văzut pe terorişti venind spre clădirea unde lucra. Spune că şi acum îi vibrează în urechi sunetul armelor, când islamiştii au început să tragă în paznici. Au urmat momente de panică, în care colegii lui cădeau, rând pe rând, în mâinile atacatorilor.

Citiţi şi CRIZA OSTATICILOR DIN ALGERIA. Primele mărturii ale unui român

Instinctul de supravieţuire i-a dictat să se baricadeze într-unul dintre birouri. O zi şi o noapte a stat ascuns acolo, alături de Liviu Floria, un alt supravieţuitor.

„Ne-am luat soarta în mâini şi am reuşit să evadăm la momentul potrivit. Ne descoperiseră şi urmatorul pas era să ne captureze şi să ne ucidă”, povesteşte el.

Într-un scurt moment de acalmie, între atacurile armatei algeriene, care îi vâna pe terorişti, şi împuşcăturile islamiştilor, Liviu Floria şi George Iachim, au reuşit să iasă din clădirea asediată, împreună cu alţi şase angajaţi străini. Au reuşit să ajungă la armata algeriană şi să ceară protecţie. Niciunul nu ştia nimic de soarta celorlaţi colegi români. Abia când au venit în România au aflat despre moartea celui de-al doilea român.

Citiţi şi„N-am fost salvați, ne-am salvat singuri” - mărturia unui român întors din infernul algerian

Pe Bucur îl ştiam, dar nu cred că a murit, era mai puternic ca mine mental. Nu cred că a murit”, spune bărbatul, fără a-şi mai putea stăpâni lacrimile.

Revenirea în ţară a supravieţuitorilor a fost însă umbrită de declaraţiile contradictorii pe care le-au făcut autorităţile române, în legătură cu Mihai Bucur, al doilea român care şi-a pierdut viaţa în atac. Ministerul de Externe a dat speranţe familiei acestuia sâmbătă, când a anunţat că bărbatul este rănit, dar trăieşte. După 24 de ore, revenea şi spune că Mihai Bucur e mort.

Cinci români au fost implicați în criza ostaticilor din Algeria. Doi dintre aceștia - Tiberiu Ionuț Costache şi Mihai Bucur - au decedat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri