Suspendarea exportului de lemn, un proiect blocat de vacanța parlamentară

Data publicării:
lemne

Exporturile de lemn nu se mai suspendă. Cel puţin până când se întorc parlamentarii din vacanţă. Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a anunţat că rămâne de văzut abia în septembrie care va fi forma finală a legii, pentru că atunci se întorc parlamentarii la muncă.

Doar că interdicţia anunţată în luna mai trebuia să fie în vigoare până la data de 31 august. La 1 septembrie, exportul de bușteni, cherestea și lemn de foc devenea din nou legal.

Însă viteza cu care trebuia să intre în vigoare măsura s-a simţit doar în declaraţii. În practică, proiectul de lege a trecut de Senat abia în urmă cu două săptămâni, iar Camera Deputaţilor nu s-a pronunţat încă pe acest subiect.

Mâine începe vacanţa parlamentară, iar până în septembrie interzicerea exporturilor e un proiect îngheţat.

Datele oficiale arată că, din tot lemnul tăiat în ţară, o treime este tăiat ilegal. Anual, în România, se exploatează 27 de milioane de metri cubi de lemne. Opt milioane nu sunt cu actele în ordine, iar, potrivit ministrului Mediului, valoarea lemnului tăiat ilegal este de 260 de milioane de euro. Marile companii din industria forestieră locală au fost adesea acuzate de organizaţiile de mediu că sunt implicate în tăierile ilegale şi că vând apoi lemnul peste graniţă, în Austria, Ungaria sau Turcia.

Exporturile de lemn românesc cresc rapid de la an la an. Dacă în 2007 erau de aproximativ 500 de milioane de euro, în şase ani aproape că s-au dublat.

Marii jucători din industria forestieră locală, Schweighofer, Kronospan şi Egger, au avut împreună încasări de un miliard de euro în 2013. În acelaşi an, producţia românească de cherestea ajungea să fie de patru ori mai mare decât în anul 2000.

Faptul că adesea lemnul este tăiat ilegal e şi din vina statului. Supravegherea autorităţilor este atât de slabă încât dimensiunea defrişărilor ilegale e încă un mister.

Interzicerea exporturilor ar putea să nu fie însă răspunsul la această problemă. Crearea unui cadru legal a fost problematică de la bun început fiindcă interdicţia exporturilor de lemn poate încălca principiul european al liberei circulaţii a mărfurilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri