Suspiciuni de fraudă la BAC. Audierile în cazul liceului Bolintineanu se amână pentru luni

Data publicării:
Bacalaureat-Mediafax Foto-Nicu Mircea-7

Actualizare ora 12.00 Procurorii i-au așteptat sâmbătă dimineață pe elevi, dar aceștia nu s-au prezentat. În aceste condiții, anchetatorii i-au sunat pe elevi și aceștia le-au spus că preferă să vină luni dimineață, întrucât pentru weekend au alt program. Totuși, ei își declaraseră vineri disponibilitatea de a se prezenta astăzi la poliție.

Toți cei 100 de elevi deja citați au calitatea de martori.

Săptămâna viitoare urmează să fie audiați toți cei 250 de elevi de clasa a XII-a ai liceului care au dat bacalaureatul.

_____________________

Cu o zi în urmă, în curtea liceului s-a creat un adevărat haos, după ce poliţiştii au venit cu două autocare pentru a duce la audieri aproximativ o sută de elevi. Poliţiştii au anunţat, în primă fază, că au mandate de aducere. Câteva minute mai târziu, premierul a intervenit şi a spus că acestea nu există.

La Digi24, Ministrul de interne, Radu Stroe l-a contrazis pe Victor Ponta şi a spus că agenții au respectat procedura. Ulterior, a ordonat o anchetă la IGPR, iar parchetul general a cerut explicaţii de la procurorii bucureşteni care instrumentează cazul.

Părinţii elevilor au reacţionat violent deşi poliţiştii i-au anunţat că este o acţiune legală şi că adolescenţii urmau să fie audiaţi ca martori. Declaraţiile lor trebuie să completeze dosarul în care anchetatorii au până acum ca probe 10.000 de lei găsiţi asupra profesorilor din comisia de bacalaureat, 16 copii după rezolvarea subiectelor la proba de limba română şi lista candidaţilor care plătiseră pentru acest "serviciu".

Instanţa de judecată competenta a emis mandate de aducere pe numele persoanelor care pot oferi informaţii de natură să ajute organele de cercetare să soluţioneze această cauză”, a declarat Alexandru Nicolae, purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei.

La scurt timp, premierul Victor Ponta intervenea.

Am întrebat dacă este mandat. Nu există, deci poliţia nu trebuia să ia niciun elev cu forţa. Să facă bine procurorii să îi citeze. Ce este asta? Luăm copiii cu autobuze. Voi vorbi cu ministrul Justiţiei să discute cu procurorul general”, a afirmat prim-ministrul.

Iniţial, ministrul de Interne l-a contrazis pe premier.

„Au fost emise mandate de aducere. Problema e dacă s-au pus sau nu în executare. Asta e nuanţa. Dar mandate au fost”, a susținut Radu Stroe, ministrul de Interne.

Câteva ore mai târziu ministrul îşi nuanţa declaraţiile şi anunţa că a dispus o anchetă la Inspectoratul General al Poliţiei în privinţa incidentului părintele care ar fi bruscat de poliţişti şi a purtătorului de cuvânt al Poliţiei Capitalei care a susţinut că oamenii legii au mandate de aducere.

În toată această confuzie, părinţii elevilor de la liceul Dimitrie Bolintineanu spun că, de fapt, poliţiştii nu le-au arătat niciun fel de mandat, în timp ce procurorii susţin că poliţiştii au fost trimişi acolo doar ca să îi programeze pe elevi la audieri.

„Au fost întocmite procese de citare şi nu s-a pus problema executării mandatelor. Am auzit că ar fi circulat teoria că Tribunalul Bucureşti ar fi emis mandate, lucru total neprocedural. Autocarele au fost aduse acolo pentru a facilita deplasarea celor care voiau să fie audiaţi. Nu voiam să îi expunem la costuri suplimentare”, a spus Bogdan Staicu.

Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a cerut conducerii Parchetului Capitalei clarificări cu privire la ancheta de la Liceul Dimitrie Bolintineanu. O verificarea a procurorilor care fac ancheta la Bolintineanu se poate dispune, însă, abia după soluţionarea cauzei, anunţă reprezentanţii Parchetul general.

„Numai după adoptarea unei soluţii poate fi analizată oportunitatea efectuării unei verificări, prin procurori anume desemnaţi, cu privire la eventuale încălcări ale normelor procedurale sau a sesizării Inspecţiei Judiciare”, se arată într-un comunicat al PICCJ.

Tentative de fraudare a examenului de Bacalaureat, în toată țara

Procurorii verifică şi alte supiciuni de fraudă. La un liceu din județul Bacău, zece elevi au fost audiaţi, după ce unul dintre absolvenți a anunțat anchetatorii că ar fi dat mită 2.000 de lei membrilor comisiei. Pe lângă elevi, au fost audiați și doi dintre profesorii supraveghetori.

Un alt caz este la Sibiu, unde un inspector scolar este acuzat de procurori de trafic de influență, iar la Slobozia a fost deschis un dosar de fraudare a examenului de Bacalaureat.

Într-o sală de clasă a liceului „George Călinescu” din Constanţa, la ultima probă a bacalaureatului, profesorii supraveghetori au găsit mai multe bancnote de 50 de lei ascunse într-un pachet de şerveţele.

Potrivit poliţiştilor, pachetul de şerveţele ce conţinea suma de 650 de lei a fost găsit de-asupra unui fişet. În prezent, se fac cercetări pentru a se afla cine a lăsat banii acolo. Teoretic, acest lucru nu ar fi greu de aflat, deoarece sala de examen este monitorizată.

Imediat, autorităţile au luat primele măsuri.

Asistenţii de la clasă au fost schimbaţi imediat, înlocuiţi şi examenul a decurs absolut normal, copiii nu au avut de suferit”, a susținut Elvira Nica, şeful Comisiei de bacalaureat de la Liceul „George Călinescu”.

Poliţiştii au demarat anchete, trimiţând echipe de cercetare la faţa locului pentru stabilirea cu exactitate a tuturor aspectelor sesizate, urmând a fi făcute propuneri legale în consecinţă”, a declarat Bogdan Păduraru, purtător de cuvânt IPJ Constanţa.

Şi la un liceu din Mangalia au fost găsite nereguli. Doi elevi de acolo au fost prinşi cu fiţuici.

Copii ale subiectelor care erau rezolvate, fotocopiate şi bineînţeles date spre copiere acestor candidaţi”, a afirmat Cristina Ivan, purtător de cuvânt la ISJ Constanţa.

Poliţiştii încearcă acum să afle cine le-a dat celor doi elevi rezolvarea subiectelo

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri