Sute de instituții publice sau private nu au aviz de la pompieri

Data publicării:
masina de pompieri

Spitalul din Huşi a fost modernizat în 2010. După ce s-au îngroşat stâlpii de susţinere, inspectorii ISU au stabilit că bolnavii nu mai pot fi evacuaţi în siguranţă, în caz de incendiu, aşa că nu au mai emis aviz.

„În baza normativelor pentru securitatea la incendiu proiectare, lățimea liberă a acestui coridor ar trebui să aibă 2,20 și nu este respectat în cazul acestui tronson”, spune reprezentantul spitalului.

„S-ar putea să ajungem să închidem acest spital până când vom putea găsi o rezolvare”, declară Ioan Ciupilan, primarul municipiului Huși.

Aceeaşi situaţie şi în Vaslui. Holurile sunt prea strâmte şi e nevoie de o scară exterioară, pentru ca Spitalul Judeţean să primească aviz de la pompieri.

Dr. Lelia Croitoru, directorul medical al Spitalului de Urgență Vaslui spune că „la momentul la care s-a conceput, existau niște normative. Acest proiect s-a conceput pe o unitate care are o vechime din 1968.”

În Focşani, Inspectoratul Şcolar Judeţean a făcut controale în mai multe şcoli şi a descoperit că nu au planuri de acţiune în caz de incendiu.

„Este un document prin care pompierii în momentul când intervin în cazul unui incendiu, ştiu exact tot amplasamentul locaţiei, respectiv sursele de curent, sursele de gaz, panourile electrice”, spune Remus Paraschiv, directorul Colegiului „Valeriu. D. Cotea”.

Copiii nu sunt pe deplin în siguranţă, iar asta o spun şi cei de la ISU. Sunt multe şcoli care n-au aviz de securitate în caz de incendiu. Un control recent al pompierilor s-a lăsat cu 163 de sancţiuni în şcolile din Vrancea.

Klaus Iohannis a fost primarul Sibiului din 2000. În 2006, instituţia s-a mutat într-o clădire fără aviz de securitate de la ISU, împotriva incendiilor, act pe care nu îl are nici acum. La subsol este arhiva, iar inspectorii ISU spun că un incendiu în acel spațiu ar fi devastator. Mansarda, construită în mare parte din lemn, reprezintă de asemenea un pericol, în cazul izbucnirii unui foc. La mansardă au birou o parte din funcţionari. Pompierii au făcut un control chiar în octombrie la sediul Primăriei din Sibiu.

„S-a constatat lipsa autorizației de securitate la incendiu și s-au aplicat măsurile legale. De către Primăria municipiului Sibiu nu s-a solicitat și obținut autorizația de securitate la incendiu, în urma investițiilor realizate de aceștia”, declară Laurențiu Atanasiu, purtător de cuvânt ISU Sibiu.

În Sibiu este o hală unde se joacă una dintre cele mai de succes producţii româneşti - „Faust”, în regia lui Silviu Purcărete, care are mai multe scene în care este folosit focul. Locul nu are, de asemenea, avizul pompierilor.

În ultimii opt ani, aproape toate reprezentațiile s-au ținut cu casa închisă. De fiecare dată, mulți dintre cei care au venit să vadă mega-producția, presărată cu multe efecte pirotehnice, au fost spectatori străini.

Reprezentanții Teatrului susțin că totul este în regulă şi că autorizaţia n-ar fi fost emisă din motive birocratice.

Toate materialele din interior, toate mascaturile, toate perdelele, toate fundalurile care acoperă spațiul de joc, ușile, etanșează gradena, sunt din material ignifugat”, spune Florin Țicu, director tehnic TNRS.

Casa Studenților din Timișoara este un exemplu al unei tragedii evitate la mustaţă. Angajații își amintesc cu groază cum, în urmă cu 12 ani, după un spectacol al celor de la Vița de Vie, au fost aprinse artificii, s-a făcut o perdea de fum gros şi publicul a trebuit evacuat de urgență.

„Băi omule și când o dat drumul la artificiile alea, ventilatoarele nu au mai făcut față, tot s-a deschis, a ieșit lumea pe terenul de sport la școală. Îți dai seama, dacă iau foc astea de la cortine, nimeni nu le mai stinge”, povestește Costică Șaman administrator AMB.

De la incidenul din 2003, au fost puse în funcțiune cinci ieșiri și amenajat un bazin cu apă în caz de incendiu, până vin pompierii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri