Sute de kilograme de canabis sunt confiscate anual de poliţişti în România. Ce riscă traficanţii şi consumatorii

Data publicării:
0603 20droage-53280

Bine îngrijit, canabisul creşte într-un ritm accelerat. După maximum trei luni, frunzele încep să cadă, iar planta poate fi tăiată. Metoda este clasică, iar de ani buni au învăţat-o şi traficanţii români.

La noi în ţară se interzice consumul, traficul şi cultivarea acestor plante. Deţinerea de seminţe este însă legală. Ele sunt aduse din străinătate, din ţări precum Maroc, Spania sau Olanda, iar câteva bobiţe costă până la 20-30 de euro. Vânzătorii pot fi lesne găsiţi pe internet.

Poliţia nu are cum să intervină până când planta nu creşte. THC-ul (sau tetrahidrocanabinolul, aşa cum se numeşte substanţa interzisă) se găseşte în tulpină şi în floarea din vârf.

Zeci de tineri au ajuns să îşi investească mii de euro în laboratoare improvizate în propriile apartamente şi să cultive plantele. Cu o instalaţie de climatizare, una de irigare, de iluminare şi cu un îngrăşământ special, ei ajung să recolteze două sau trei kilograme odată. Profitul este substanţial: un kilogram de canabis poate să coste până la 10.000 de euro.

Fenomenul a luat amploare şi după ce magazinele de etnobotanice au fost închise, pentru că anul trecut au fost confiscate aproape 100 de kilograme de canabis doar în Bucureşti. Anul acesta, la o singură grupare, poliţiştii de la crimă organizată au descoperit şapte sere. În Arad, ofiţerii antidrog au confiscat 30 de kilograme.

Iar toate acestea se întâmplă în ciuda faptului că legea este strictă atunci când vine vorba de droguri: pentru traficanţii sau cultivatorii de canabis, mandatele de arestare sunt asigurate. Pedepsele în justiţie sunt apoi foarte mari: până la 15 ani de închisoare.

În ceea ce îi priveşte pe cei care folosesc substanţa interzisă, prof.dr. Florin Tudose explică la Digi24 că adolescenţii şi tinerii care consumă au o evoluţie mai proastă decât a colegilor de aceeaşi vârstă. „Le scad performanţele intelectuale, le scade nivelul de inteligenţă. (...) Produsele şi derivaţii de canabis duc la tulburări grave de sexualitate: impotenţă, lipsă de erecţie, lipsa plăcerii sexuale”, susţine medicul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri