Sute de mineri, în greva foamei

Data actualizării: Data publicării:
47484mineri-1

Actualizare 16.45. Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat la Digi24 că nu s-a deplasat în Valea Jiului deoarece a rămas la București pentru că a avut consultări cu premierul Victor Ponta, pentru a găsi o soluție la protestul minerilor.

„În ședința de guvern de miercuri vom trece cele trei mine în subordinea Ministerului Energiei,” a spus Varujan Vosganian.

„Pe mineri îi interesează cel mai mult un contract pentru cumpărarea cărbunelui”, a adăugat el.

Actualizare 16.25.  Minerii care s-au blocat de ieri în subteran au intrat în greva foamei, nemulțumiți de modul în care decurg negocierile cu autoritățile.

Printre aceștia se aflau si persoane cu probleme de sănătate, care au fost aduse la suprafață pentru a-și lua medicamentele, după care au coborât din nou în subteran.

Actualizare 15.15. Ministrul Economiei este aşteptat în Valea Jiului pentru a discuta cu cei peste 1.000 de mineri care s-au blocat ieri intenţionat în subteran, supăraţi că nu mai comenzi. Premierul le-a promis că încearcă să îi ajute, dar le-a transmis ortacilor să nu se aştepte la minuni.

Între timp, un al doilea miner a leşinat în subteran şi a fost dus de urgenţă la spital.

___________________

În uma discuțiilor dim această dimineață, a fost încheiat un contract pentru toată cantitatea de cărbune de la mine, dar nu s-a stabilit pețul la care acesta va fi cumpărat.

Directorul Complexului Energetic Hunedoara, căruia i se ceruse oficial demisia, ar fi fost înlocuit.

Director interimar a fost numit șeful minei Paroșeni. Acesta este, din câte se pare, în concediu, iar autoritățile locale l-au anunțat să se întoarcă în cursul zilei de astăzi pentru a semna contractul de preluare a cărbunelui.

Complexul energetic a anunțat inițial că nu mai poate prelua cărbune deoarece depozitele sunt pline și a propus un contract de luare în custodie a cărbunelui, dar minerii au refuzat.

Minerii spun că nu vor renunța la proteste până când nu vor auzi o opinie de la premierul Victor Ponta. Ei mai spun că nu au nicio garanție că până în 2018 vor mai avea locuri de muncp și, implicit, salarii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri