Suverana Marii Britanii asistă, în premieră, la şedinţa Cabinetului

Data publicării:
1812regina-39285

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii participă, la această oră, în premieră, la o şedinţă a guvernului de la Londra, la reşedinţa oficială a premierului, în Downing Street numărul 10.

Potrivit BBC, miniştrii cabinetului David Cameron îi vor oferi reginei un cadou, cu ocazia celebrării Jubileului de Diamant, care marchează 60 de ani de la urcarea Elisabetei a doua pe tronul Marii Britanii.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat că suverana în vârstă de 86 de ani va asista aproximativ 30 de minute la ședința cabinetului și va lua loc la masa guvernului, între premierul David Cameron și ministrul de Externe, William Hague.

Până acum suverana a avut 12 prim-miniştri şi 22 de miniştri de Externe. Nu se ştie dacă Elisabeta a doua va rosti şi un discurs, în condiţiile în care rolul său este de observator. În trecut, suveranii britanici prezidau fiecare consiliu, dar au apelat tot mai rar la această practică, în ultimele două secole.

Deși regina este șeful statului, implicarea sa în deciziile politice de zi cu zi este pur formală. Totuși, suverana rămâne singura care îl poate desemna pe primul ministru, tot ea promulgă legile, iar Parlamentul se întruneşte sau este dizolvat tot prin decret regal.

Unii analişti politici au criticat participarea la şedinţa guvernului, pentru că suverana va fi pusă în situaţia de a şti lucruri pe care nu ar trebui să le cunoască și va auzi informații pe care nu ar trebui să le audă. Alții sunt de părere că prezența monarhului la ședința cabinetului este o dovadă a abilității Elisabetei a doua, de a se situa deasupra problemelor politice in șase decenii de domnie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri