Sari la conținut

T. Corlăţean: Parlamentul nu va vota acordul Canadei cu UE dacă nu sunt eliminate vizele impuse românilor

Confirm că am făcut şi facem demersuri pe relaţia cu Guvernul canadian pentru eliminarea vizelor pentru cetăţenii români, în contextul în care Parlamentul European a adoptat un raport extrem de important care stabileşte foarte clar principiul reciprocităţii. Altfel spus, aşa cum cetăţenii canadieni au drept de liberă circulaţie în Uniunea Europeană, şi în România este firesc să aşteptăm şi noi o măsură similară", a declarat Titus Corlăţean la Washington, unde îl însoţeşte pe premierul Victor Ponta în vizita sa în Statele Unite.

Ministrul a adăugat că este convins că, în cazul în care România nu va beneficia de un tratament egal Cehiei, Parlamentul României nu va ratifica acordul dintre UE şi Canada, potrivit Mediafax.

Acordul trebuie ratificat de către toate statele membre ale Uniunii Europene pentru a putea fi aplicat.

Faptul că în cazul Cehiei s-a luat această măsură în contextul acordului încheiat între UE şi Canada este un precedent important şi pentru România. O spun public: personal, nu cred că Parlamentul României şi că parlamentarii români vor ratifica acordul respectiv dintre UE şi Canada fără ca autorităţile canadiene să adopte o măsură corectă faţă de libera circulaţie a cetăţenilor români”, a spus Titus Corlăţean.

El a recunoscut faptul că unele probleme care apar între state se rezolvă pe canale diplomatice, dar a precizat că s-a decis să informeze opinia publică despre acest fapt pentru a atenţiona că parlamentarii români sunt sensibili la măsurile discriminatorii aplicate României în problema vizelor.

Aceste lucruri se transmit în mod firesc pe canalele diplomatice, dar pot să confirm public că va fi extrem de dificil ca acest acord să treacă prin Parlamentul României, pentru că parlamentarii români au la rândul lor o aşteptare legitimă pentru interesul cetăţenilor români şi pentru luarea acestei decizii favorabile şi legitime privind libera circulaţie”, a mai spus Titus Corlăţean.

Premierul canadian, Stephen Harper, a anunţat, vineri, anularea regimului obligativităţii vizelor de călătorie impuse cetăţenilor cehi, pentru a evita o blocare a Acordului de liber-schimb încheiat cu Uniunea Europeană.

Acest acord trebuie să fie ratificat de fiecare dintre cele 28 de state membre UE şi de către Parlamentul European pentru a intra în vigoare. Praga a anunţat că nu îl va ratifica, în cazul în care problema vizelor nu va fi soluţionată.

Pe aceeași temă

Prima bere cu canabis

Profitând de depenalizarea iminentă a canabisului în Canada, o firmă şi o universitate canadiană au lansat prima bere...