Taxele liberalilor. Reducerea CAS, tot mai incertă

Data publicării:
taxe

Victor Ponta a anunţat că, în acest an, sistemul fiscal nu va fi schimbat în niciun fel. Guvernul renunţă, cel puţin deocamdată, la introducerea cotei diferenţiate de impozit de 8, 12 şi 16%. Impozitul progresiv ar putea fi introdus abia în 2015, dacă bugetul va permite acest lucru spune premierul.

Nu dorim în anul ăsta să schimbăm sistemul fiscal, nu se creşte nicio taxă peste 16%, nu o să putem să aplicăm cotele de 8 şi 12 pentru cei cu venituri mici”, a declarat Victor Ponta, premierul României.

Sub semnul întrebării este şi reducerea contribuţiei la asigurările sociale cu 5 puncte procentuale de la 1 iulie, dar şi neimpozitarea impozitului reinvestit, măsuri susţinute şi promovate de liberali pe vremea când făceau parte din Guvern.

Premierul Victor Ponta se limitează la a promite că acesta măsuri vor fi luate în discuţie la următoare vizită a delegaţiei FMI în România.

„Sunt pe primele două locuri în discuţia cu FMI şi BM. Important e să putem din punct de vedere fiscal să le realizăm”, a mai spus premierul României.

Unii analişti economici spun că oamenii de afaceri care mizau pe reducerea CAS ar trebui să îşi refacă socotelile. În condiţiile în care Guvernul este în goană după bani este greu de crezut că va accepta o scădere a veniturilor bugetare cu 550 de milioane de lei.

„Este de temut ca un guvern eminamente de stânga să fie înclinat către mult prea multe măsuri sociale”, a afirmat Cristin Pârvan, preşedintele AOAR.

Alţii sunt însă mai optimişti.

„Probabilitatea este mare de a fi o anumită reducere, acum că nu va fi 5 puncte procentuale, că va fi mai puţin. E posibil să fie şi amânată pentru o dată ulterioară. Practic o versine diminuată a proiectului inițial”, este de părere Radu Ciofu, analist economic.

România are cele mai mari taxe pe muncă din Europa de Est. Nu mai puţin de 55% din salariul unui muncitor român ajunge la stat sub forma contribuţiilor sociale. În Bulgaria, taxele reprezintă doar 31% din salariu, iar în Polonia 40%. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri