Sari la conținut

Teodor Meleşcanu a demisionat. Victor Ponta: Îl propun pe Mihnea Motoc pentru funcţia de ministru de Externe

FOTO Mihnea Motoc mae.ro

ACTUALIZARE 12.33. „Foarte inspirată această alegere. Domnul ambasador Motoc este un profesionist desăvârșit”, a declarat, la Digi 24, Mihai Razvan Ungureanu, fost ministru de externe. „Este unul dintre cei mai buni ambasadori de vârstă medie pe care îi are Ministerul Afacerilor Externe”, a adăugat Ungureanu. În opinia sa, locul lui Mihnea Motoc la Bruxelles ar putea fi ocupat de fostul comisar european pentru Agricultură, Dacian Cioloș.

ACTUALIZARE 12.20. Premierul Victor Ponta a anunţat în şedinţa de Guvern că îl propune pe Mihnea Motoc pentru şefia Ministerului de Externe.

Este născut în 1966, a studiat la Facultatea de Drept de la Universitatea Bucureşti.

Mihnea Motoc a urmat studii postuniversitare, drept internaţional privat în Franţa.

El are studii de masterat în drept internaţional public şi comparat în SUA.

În prezent este ambasador al României la Uniunea Europeană, funcţie pe care o ocupă din 2008.

2003 – 2008 Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar, Reprezentant Permanent al României pe lângă ONU

2004 – 2005 Reprezentant al României în Consiliul de Securitate al ONU

2001 – 2003 Secretar de Stat pentru Integrare Europeană şi Afaceri Multilaterale, Ministerul Afacerilor Externe al României

CV-ul lui Mihnea Motoc AICI


Declaraţiile lui Teodor Meleşcanu:

"Obiectivul meu a fost ca în condiţiile cadrului legal existent să aducem condiţiile de votare din străinătate la un nivel cât mai apropiat de aşteptările cetăţenilor.


Singurul lucru pe care nu am putut să îl realizez a fost suplimentarea secţiilor de votare pentru că BEC nu a putut oferi clarificările necesare, existând în cazul modificării numărului de secţii între cele două tururi riscul contestării alegerilor.

Nu au fost incidente grave privind corectitudinea procesului electoral în exterior.

Au existat şi excepţii pe care le regretăm cum a fost la Paris, Londra, Stuttgart, Torino şi altele. Regretabil, la finalul zilei de vot au existat şi incidente care au necesitat intervenţia forţelor locale de ordine.

Prelungirea programului de vot nu a fost posibilă pentru că nu permite legea.

Teodor Meleșcanu: Multă lume s-a dus în excursie ca să voteze în străinătate. Îmi asum răspunderea că s-a votat de trei ori mai mult

Revoltă la secțiile de votare din străinătate după închiderea urnelor. Gaze lacrimogene la Paris și Torino

Regret aceste disfuncţionalităţi care au avut loc şi îmi cer public scuze tuturor cetăţenilor români care au stat la coadă ore în şir şi nu au putut vota.

Consider că responsabilitatea aparţine rigidităţii cadrului juridic.

Este nevoie de modificarea legii adaptată la existenţa numărului mare de cetăţeni din străinătate. Doresc să mulţumesc colegilor din MAE pentru implicarea responsabilă şi solidaritatea de care au dat dovadă şi apreciez sprijinul comunităţilor româneşti care au trimis voluntari în ajutor.

Nu toţi cetăţenii români nu au putut vota şi acest lucru trebuie asumat. Pentru că trăim într-o ţară în care nimeni nu îşi asumă responsabilităţile, eu, ca un om de onoare, îmi asum această responsabilitate şi îmi voi depune azi mandatul din funcţia de ministru de Externe".Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, şi-ar putea anunţa astăzi demisia, la opt zile după ce acesta a preluat portofoliul MAE, au declarat pentru Mediafax surse oficiale. Anunţul ar urma să fie făcut în cadrul unei declaraţii de presă care va fi susţinută de Meleşcanu de la ora 10.30, la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), au precizat sursele citate.

Teodor Meleşcanu a preluat portofoliul MAE în 10 noiembrie, după ce Titus Corlăţean şi-a dat demisia, în urma criticilor privind organizarea alegerilor prezidenţiale în diaspora. Corlăţean afirma că nu există baze legale pentru înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

Şi la turul doi al alegerilor prezidenţiale au fost foarte mulţi români care nu au reuşit să voteze, după ce au stat mai multe ore la coadă.