Terasele demolate din Herăstrău au fost ridicate din nou

Data publicării:
terase

Primarul Capitalei spunea, la acea vreme, că nu va mai semna autorizaţii de construcţie, pentru nicio terasă în parcul din nordul Capitalei. Unii comercianţi susţin, însă, că au semnătura edilului şi a arhitectului-şef al Bucureştiului pentru noile construcţii.

În urmă cu patru ani, mai multe terase din Herăstrău au fost demolate de edili, pentru că nu aveau autorizaţie de construcţie. Acum, altele se ridică în locul lor, cu alte denumiri, dar cu aceeaşi situaţie juridică incertă, după cum spun chiar angajaţii.

„Faptul că acum sunt construcţii acolo înseamnă că primarul a dat în mod ilegal nişte autorizaţii pe un spaţiu verde”, precizează Nicușor Dan, președintele Asociației „Salvați Bucureștiul”.

În ultimii 10 ani, Parcul Herăstrău a fost invadat de zeci de spaţii comerciale. Unele pe teren cumpărat, altele fără autorizaţii de construcţie. Legea 550 din 2002 permitea primarilor de sector vânzarea spaţiilor comerciale, proprietate a statului şi aflate în administrarea consiiilor judeţene sau locale. Un an mai târziu, o hotârâre de consiliu general interzicea acest lucru.

Din 2002 până în prezent, primarul sectorului 1 a vândut mai multe hectare din parcul Herăstrău, care are statut de monument istoric.

„Există un regulament al monumentelor istorice şi există un procent de 15%, care poate fi ocupat de terase, de terenuri de tenis, care e deja cu mult depăşit, deci pe tot ce rămâne spaţiu verde nu mai ai voie sa dai autorizaţii de construire”, explică Nicușor Dan.

La numai un an după ce a preluat şefia la primăria capitalei, Sorin Oprescu a început să verifice legalitatea teraselor din Herăstru. Pe unele le-a demolat, pe altele le-a somat să intre în legalitate.

În urmă cu patru ani, aceste terase au fost demolate de primarul capitalei. Vara aceasta vor funcţiona din nou, sub o altă denumire, dar cu autorizaţie de la acelaşi primar care, în urmă cu câţiva ani le-a demolat. Lucrările sunt în toi, iar în câteva săptămâni, acestea vor fi deschise pentru bucureșteni.

Una din două terase din Parcul Herăstrău nu a respectat autorizaţiile de construcţie date iniţial de Primăria Capitalei, spun autorităţile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri