Sari la conținut

Teroare la Paris | C. T. Popescu: „E al treilea război mondial”

Poate dacă (atacul, n.r.) a fost așa de bine organizat, nu mai e un atentat, ci un act de război. A fost o acțiune de război, dar a fost îndreptată asupra civililor, nu militarilor”, a spus Cristian Tudor Popescu la Digi24.

M-am gândit mult cum se poate numi – nu am altă expresie decât al treilea război mondial”, a adăugat el.

Jurnalistul a făcut o comparație cu atentantele de la 11 septembrie din Statele Unite și a arătat că, în acel caz, Al Qaida nu era constituita ca un stat vizibil, cu un teritoriu, ci era „nebuloasa teroristă”. În schimb, „Statul Islamic e palpabil, are capitală, are teritoriu, se pretinde a fi stat, luptă cu întreaga lume civilizată”.

Cristian Tudor Popescu a mai arătat că organizația jihadistă a atacat în Europa, Rusia, Egipt și multe alte state și anunță că va ataca pe oricine se atinge de ISIS. „E un război mondial”, spune jurnalistul.

El a arătat și care sunt mijloacele pe care le folosește organizația - atacuri perfect conspirate, fulgerătoare, care nu pot fi oprite.

ISIS poate face enorm de mult rău lumii civilizate. Soluția care se impune este desfășurarea unei forțe formate din trupe din țările UE, ale Rusiei, etc, care să atace la sol. Pot fi lichidați dacă se ajunge la o înțelegere, mai ales cu Rusia. Trebuie lichidată matca de unde pleacă finanțarea, coordonarea, antrenamentul”, mai spune jurnalistul.

În opinia sa, România trebuie să fie pregătită să se alăture unui război împotriva Statului Islamic.

Mi s-ar părea insuportabil să văd că România se dă la o parte și încearcă să folosească o soluție cotită. România trebuie să fie alături de aliații ei. E vorba nu doar de Europa, ci de umanitate.

E un atac îndreptat împotriva condiției umane”, a spus Cristian Tudor Popescu.

„Dacă vor fi separați, vor fi loviți pe rând, în asta constă forța ISIS. Mi se pare că nu vedem acum decât începutul infernului”, a adăugat el.

E al treilea război mondial, dar nu e unul clasic, obișnuit. N-au cum să invadeze Europa, dar pot s-o facă de nelocuit. Viaţa poate deveni un coșmar. Putem ajunge să trăim într-o Europă sub asediu în fiecare zi a vieţii, temându-ne la fiecare pas”, a mai spus jurnalistul.

Jurnalistul a avertizat că există riscul ca aceste atacuri să aibă consecințe negative asupra situației refugiaților și l-a criticat pe fostul președinte Traian Băsescu pentru pentru mesajul postat pe Facebook chiar după tragedie, în care acesta cerea închiderea granițelor Europei și expulzarea migranților.

Avem un înainte-mergător al psihozei, a cărui ticăloșie e nesfârșită, se numește Băsescu. A simțit nevoia să muște capital politic”, a spus Cristian Tudor Popescu.

El a explicat că refugiații sunt cei care fug de Statul Islamic, în timp ce teroriștii care au comis atentatele provin din Europa.