Teroriştii ocolesc România. Riscurile sunt mari pentru țările vecine

Data publicării:
harta terorism

România este una dintre cele mai ferite ţări din Europa în faţa pericolului terorist, arată studiul Institutului pentru Economie şi Pace. Ţara noastră se află pe locul 124 din 162 de state analizate. Asta înseamnă că nu avut loc atacuri teroriste, iar ameninţările înregistrate nu au fost serioase. Situaţia este diferită în ţările vecine. Ucraina este una dintre cele mai periculoase ţări de din lume, pe locul 12 în acest top. 700 de oameni au murit în această ţară numai în 2014 în zeci de atentate.

Bulgaria se află pe locul 70 în acest clasament, la o distanţă de 54 de poziţii faţă de România. Şi aici au fost identificate ameninţări teroriste serioase. Specialiștii au luat în calcul şi atacul de la Burgas, din vara anului 2012, soldat cu moartea a opt turişti şi rănirea altor 32. Un atacator sinucigaş s-a aruncat în aer lângă un autobuz plini cu turişti israelieni.

Ungaria şi Serbia sunt şi ele pe lista ţărilor unde pericolul terorist este mai mare ca în România. Specialiştii spun că nu au avut loc încidente cu victime, dar ameninţările înregistrate au fost mult mai serioase.

Situaţia este tragică, însă, în Orientul Mijlociu. Potrivit studiului, Irakul este cea mai periculoasă ţară. În 2014 au fost înregistrate 3.700 de atacuri teroriste în care 10.000 de oameni au murit.

Specialiştii Institutului pentru Economie şi Pace spun că cea mai mare creştere a pericolului terorist, de 300 la sută, s-a înregistrat în Nigeria. Gruparea Boko Haram a făcut peste 3.000 de victime.

Experţii mai trag un semnal de alarmă: finanţarea terorismului. În 2014 a avut loc cea mai importată creştere a bugetelor organizaţiilor teroriste. Estimările prezintă o sumă de 52 de miliarde de dolari. Între timp, statele vestice au cheltuit dublu pentru a stopa activitatea fundamentaliştilor.

2016 nu se arată un an liniştit. Specialiştii avertizează că organizaţia teroristă Stat Islamic va continua să atace state din Europa. Nu sunt vizate instituţii publice, ci direct cetăţenii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri