Theodor Stolojan la Imparţial: Noi, parlamentarii români, trebuie să votăm pentru acest buget. Este favorabil României

Data publicării:
0802 20impartial1-48529

România obţine o creştere de peste şase miliarde. Pe de o parte, de la agricultură, pentru că aşa presupune etapizarea creşterii subvenţiilor pentru România. O creştere la fondurile de coeziune, dezvoltare regională. Pe ansamblu, ne aflăm la 40 de miliarde, plus o serie de alte facilităţi”, a spus Theodor Stolojan, în contextul votului pe bugetul european realizat astăzi la Bruxelles, o victorie a premierului britanic David Cameron, care a a cerut reduceri semnificative. Oponenţii propunerii britanice au fost nevoiţi să accepte compromisul aşa că, pentru perioada 2014-2020, Uniunea Europeană va avea un buget de 960 de miliarde de euro.

Iniţial, în propunerea Comisiei Europene din noiembrie, România urma să primească 47 de miliarde de euro, propunere care nu a fost acceptată, în condiţiile unui buget total propus iniţial la 1003 miliarde de euro şi tăiat în final la 960 de miliarde.

În acest context, premierul Victor Ponta a acuzat vineri seară că România pierde nouă miliarde de euro în urma negocierilor de la Bruxelles.

„De ce suntem aici şi nu unde presupunea premierul Victor Ponta că am fi putut fi. O altă acţiune politicianistă care demonstrează că România nu e în stare să rămână unită în spatele unui obiectiv politic”

Rugat să comenteze afirmaţia actualului prim-ministru, Theodor Stolojan arată la Digi24 că „România obţine o creştere de peste şase miliarde. Pe de o parte, de la agricultură, pentru că aşa presupune etapizarea creşterii subvenţiilor pentru România. O creştere la fondurile de coeziune, dezvoltare regională. Pe ansamblu, ne aflăm la 40 de miliarde, plus o serie de alte facilităţi”, spune Theodor Stolojan.

Europarlamentarul consideră că o comparaţie cu Polonia, cea propusă de Victor Ponta, nu este potrivită. „Polonia are o populaţie de două ori mai mare şi o creştere economică mai avansată. Ungurii, polonezii, sunt mai sus, dar încă departe de media UE”, atrage atenţia fostul premier.

Ca atare, el consideră că discursul lui Victor Ponta nu este decât o altă „acţiune politicianistă care demonstrează că România nu e în stare să rămână unită în spatele unui obiectiv politic”.

Vor vota europarlamentarii bugetul Uniunii Europene?

Pentru Bruxelles, problema următoare dificilă va fi poziţia Parlamentului European. Pentru prima dată, Parlamentul european a căpătat dreptul de a spune la acest pachet financiar 2014-2020 da sau nu pe buget. Nu are dreptul de a face amendamente, de a propune schimbări”, precizează europarlamentarul.

„Am văzut comunicatul principalilor lideri politici ai grupurilor din Parlamentul European, care se declară nemulţumiţi şi chiar frustraţi pentru că preşedintele PE nu a fost şi el chemat la aceste discuţii pe care Rompuy le-a avut cu diferiţii şefi de state. Situaţia se va linişti... Parlamentul European ceruse un plus de 5% în plus faţă de propunerea Comisiei, în final PE dăduse de înţeles ca măcar propunerea Comisiei să rămână în picioare”, precizează Theodor Stolojan.

„A fost şi declaraţia preşedintelui PE, că propunerea de buget e inacceptabilă... Dar să nu uităm că cei mai mulţi parlamentari în PE de exemplu sunt nemţii (...) care vor ţine seamă de părerea cancelarului Merkel, indiferent din ce partid fac parte. Sper ca parlamentarii români să facă acelaşi lucru. Indiferent din ce partid politic facem parte, nu putem cădea în politicianismul domnului Ponta.

Întrebat dacă există posibilitatea ca europarlamentarii români să voteze împotriva bugetului, Theodor Stolojan speră că „nu vor face asemenea prostie. Practic, noi, parlamentarii români, trebuie să votăm pentru acest buget, pentru că este un buget favorabil României. Este un buget mai mare decât l-am avut. Nu mai discutăm că suntem ultimii la rata de absorbţie...

În orice caz, „cifrele sunt bătute în cuie, nu cred că Parlamentul European va da un vot negativ. Chiar dacă va da un vot negativ, ceea ce nu cred, vor fi doar mici modificări” ulterioare, conchide europarlamentarul.

Pe aceeaşi temă:

Traian Băsescu: România a obţinut cea mai mare creştere procentuală a bugetului: 18%

Bugetul UE, restrâns cu 34 de miliarde. Herman van Rompuy: „Unii şi-ar fi dorit să vadă mai mulţi bani aici”

Consiliul European discută bugetul UE. România primeşte 39,8 de miliarde de euro

Victor Ponta: Sunt foarte dezamăgit de rezultatul de la Bruxelles, nu e niciun euro în plus

Elena Udrea: Fără discuție, ceea ce a obținut România este un mare succes

Bugetul UE a fost ajustat, dar România are de câştigat

În total, au fost tăiate din bugetul european câteva miliarde de euro de la proiectele de telecomunicaţii şi energie, precum şi de la transporturi. Pe de altă parte, a fost crescută alocaţia pentru dezvoltare rurală. Comisia Europeană solicitase un buget de 1003 miliarde de euro.

„Trebuie să recunosc că înţelegerea la care s-a ajuns acum este cea mai convenabilă în acest moment şi cea care a întrunit consensul celor mai mulţi lideri europeni”, a declarat vineri după amiază preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso.

„Acest compromis arată disponibilitatea liderilor europeni pentru o responsabilitate colectivă, dar trebuie să ţinem cont că acordul trebuie să fie votat şi de Parlamentul European”, a declarat la rândul său preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri