Timiş: 100 de şcolari şi preşcolari, evacuaţi dintr-o clădire neplătită şi fără aviz de funcţionare

Data publicării:
20121119 20gradinita-34197

Lucrările pentru construirea unei şcoli noi şi moderne au început la Maşloc, judeţul Timiş, în 2008. Un an mai târziu, clădirea era finalizată. Reprezentanţii societăţii au ridicat imobilul din fonduri proprii, cu promisiunea din partea Inspectoratului Şcolar judeţean Timiş că îşi vor recupera investiţia de la Ministerul Educaţiei.

Din 2010, şcoala şi grupele de grădiniţă îşi desfăşoară acolo activitatea, dar fără ca cineva să fi semnat un proces verbal de predare-recepţionare a clădirii sau un aviz de funcţionare, dată fiind situaţia creanţei faţă de constructor.

Până acum, investitorii au primit 900.000 de lei. După mai bine de trei ani, ei încă au de recuperat 1 milion de lei. Au făcut mai multe somaţii şi, în cele din urmă, au recurs la evacuarea cu executori judecătoreşti.

Copiii vor sta, deocamdată, acasă

Cornel Petroman, inspector general la Inspectoratul şcolar judeţean Timiş, a declarat pentru Digi24 că sunt afectaţi 46 de preşcolari şi 64 de elevi din ciclul primar, care au fost trimişi acasă şi care vor rămâne acolo pentru o perioadă nedeterminată, întrucât în localitate nu mai există nici un al imobil care să se preteze la astfel de activităţi: „Deocamdată nu avem soluţie, cred că vor sta acasă. Nici nu avem posibilitatea să îi transportăm în altă parte.”

„Vom lua legătura cu firma şi vom începe negocierile, să vedem ce reuşim să facem ca să primim aprobarea de a funcţiona în clădire”, a mai spus inspectorul, precizând că, de la minister, semnalele sunt sumbre: „Ministerul ne-a răspuns că, deocamdată, nu dispune de sumele respective pentru a achita costul construcţiei.”

Cornel Petroman pune accentul şi pe modul în care s-a făcut transferul de la constructor către beneficiar: „Clădirea n-a fost de fapt recepţionată, deci copiii sunt în clădire printr-un acord verbal cu constructorul”.

Întrebat cum vor recupera copiii cursurile, el a spus că „de recuperat la preşcolari şi elevii din ciclul primar nu este foarte dificil. Important e să intre cât mai repede din nou în şcoală şi să-şi facă treaba”, a afirmat inspectorul general şcolar.

Ministerul încearcă să găsească o soluție

„Sunt două aspecte, un aspect, cum s-a derulat lucrarea, în ce condiții, în sensul că acel constructor a făcut lucrarea pe banii lui, urmând să îi obțină prin execuție judecătorească. Nu inspectoratul este contractantul, ci conducerea unității de învățământ. Este în curs de verificare ce s-a întamplat acolo. Au existat foarte multe unități în această situație, finalizate fără buget aprobat și în această situație suferă copiii. O să luăm legătura cu cei care au pornit situația, să găsim o soluție de compromis, iar într-un termen scurt să rezolvăm problema financiară, generată prin nerespectarea legilor derulării unui contract. Acești copii au fost cândva într-o unitate de învățământ, acea clădire e nouă, nu reabilitată”, a declarat printr-o intervenție telefonică la Digi24 Stelian Fedorca, secretar de stat în Ministerul Educației.

Acesta a mai menționat faptul că lucrarea a fost făcută de constructori pe cont propriu și nu trebuia terminată fără fonduri, iar cel care a permis lucrările este directorul de învățământ.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri