Tinerii stomatologi migrează la sate

Data publicării:
20121202 20stomatologi-36422

Dr. Vlad Deac este unul dintre tinerii stomatologi care au renunţat la viaţa de la oraş. Este vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor Dentişti din România, iar acum şapte ani şi-a deschis cabinet în comuna Finiş, judeţul Bihor, la 60 de kilometri de Oradea. A urmat un exemplu extern: „Cei din Statele Unite, de exemplu, fac zilnic 150, 200 de kilometri până la locul de muncă. Nu mi s-a părut un lucru deosebit de greu”, spune medicul. Este singurul cabinet din comuna cu peste 2000 de locuitori şi e avantajos pentru că pacienţii se adresează celui mai apropiat medic.

Ce-i drept, aici costurile sunt mai mari: „Pacienţii ajung să plătească tot, de la faptul că ţi-ai schimbat bucşele la maşină din cauza drumului, până la curentul electric, manopera din cabinet, tratamentul şi aşa mai departe”, explică Vlad Deac. Totuşi, localnicii sunt încântaţi că nu mai merg zece kilometri până la Beiuş ori de câte ori au nevoie de stomatolog.

La sat e mai uşor să-ţi faci cabinet, spune şi preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din Bihor, Alin Şandru: „Există şanse pentru ei de a accesa fondurile europene care în mediul rural sunt mult mai accesibile”.

În plus, au mai mulţi pacienţi decât la Oradea, spre exemplu, unde sunt 167 de cabinete stomatologice la 180.000 de locuitori. Asta înseamnă 1000 de pacienţi pentru fiecare cabinet, care poate avea şi mai mulţi doctori. Este o concurenţă pe care medicii o resimt, iar unii aleg calea pribegiei. „Fiecare simte pe pielea lui această concurenţă”, spune medicul stomatolog Marton Pantel.

Acest absenteism al pacienţilor din cabinete a cauzat exodul medicilor stomatologi. Foarte mulţi au plecat la început în Anglia, pe urmă în Franţa, acum şi în Germania”, explică el. O confirmă Colegiul Medicilor Dentişti din Bihor unde, săptămânal, se înregistrează trei cereri de plecare din ţară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri