Toamnă cu luciri de aur şi miros de gaz de şist. O singură zi, patru proteste: Câmpeni, Pungeşti, Bârlad, Roşia Montană

Data publicării:
chevron iasi digi24

Exploatarea şi explorarea resurselor minerale în condiţii neprielnice mediului mobilizează oamenii din tot mai multe colţuri ale ţării. În timp ce la Câmpeni, judeţul Alba, s-a manifestat împotriva exploatării aurului cu cianuri la Roşia Montană, la Pungeşti şi Bârlad oamenii au cerut blocarea explorării şi exploatării solului în căutarea gazelor de şist. De partea cealaltă a baricadei, la Roşia Montană, cei 33 de ortaci care s-au blocat în subteran acum o lună au coborât din nou în galerii, cerând reînceperea mineritului în zonă.

Câmpeni – anti exploatare aur cu cianuri

La Câmpeni, judeţul Alba, între 1000 şi 2000 de oameni au manifestat pentru prima oară împotriva exploatării aurului cu cianuri la Roşia Montană. După ce şi-au strigat supărarea în centrul oraşului, manifestanţii au pornit în marş pe arterele principale. Zeci de oameni veniţi din Braşov, Craiova sau Bucureşti s-au alăturat protestatarilor din urbe.

Câteva declaraţii ale protestatarilor:

Eu locuiesc aici şi ieşim de fiecare dată când e nevoie pentru că noi vrem aer curat, nu ne trebuie poluare, nu ne trebuie cianură. Nu ne trebuie. Noi vrem să trăim să ne putem creşte nepoţii.

E de datoria mea să-mi apăr pământul. Eu nu vreau să plec din zona aceasta şi vreau să rămân aici pe veci.

M-am născut aici, am crescut aici şi vreau să rămân toată viaţa aici şi nu le permit altor străini sau altor oameni să vină să distrugă această zonă minunată.

Vin din Craiova. Particip la protest pentru că se fură foarte mult în ţara asta şi nu trebuie. Totul trebuie să rămână aici, al nostru. Nu este al politicienilor, nu e al nostru, e al copiilor, al strănepoţilor noştri.

Suntem din Bucureşti. Am venit să susţinem protestul pentru că îl susţinem de mai bine de o lună şi jumătate în Bucureşti în fiecare duminică, şi nimeni de la conducere, de la Guvern, nu a venit să stea de vorbă cu noi, să ne întrebe ce vrem, ne consideră anarhişti, ne consideră hipsteri. După cum vedeţi, nu suntem nici anarhişti, nici hipsteri. În schimb, ne-am săturat să fim minţiţi. Ne-am săturat să se facă legi neconstituţionale, fără să fim consultaţi, fără să existe dezbatere publică, fără să existe o minimă informare asupra a ceea ce se decide în ţara aceasta.” „Numărul face puterea. Asta e o primă întâlnire, dar dacă va fi nevoie vom fi mult mai mulţi.

Între timp, premierul Victor Ponta a anunţat că autorităţile ar putea lua măsuri împotriva protestatarilor de la Câmpeni pentru a fi evitate manifestările extremiste. Şeful Executivului cere proteste paşnice şi spune că violenţele vor fi taxate: „Am văzut că e un grup extremist care încearcă să creeze o provocare şi violenţă la Câmpeni, în apropiere de Roşia Montană. Vom avea grijă să nu lăsăm manifestări extremiste şi violente să se întindă şi vom lua măsuri imediat”, a spus premierul sâmbătă.


Roşia Montană – pro exploatare aur cu cianuri

Câteva sute de oameni s-au strâns în faţa minei Cătălina din Roşia Montană, solicitând însă reînceperea mineritului în zonă. Cei 33 de ortaci care s-au blocat în subteran în urmă cu aproximativ o lună au coborât din nou în galerii.

Câteva declaraţii ale protestatarilor:

Intrăm pentru locurile noastre de muncă!

Cristian Albu, lider sindical: „Am hotărât ca cei 33 de mineri să reintre din nou în subteran în mod simbolic. Pentru a ne proteja noi ca oameni, penru a ne proteja familiile noastre, pentru a ne proteja comunitatea.

Ortacii au fost susţinuţi de la suprafaţă de familii.

Susţin mineritul. De mii de ani aici s-a muncit, aşa s-a trăit. Şi acuma noi ce să facem? Să culegem ciuperci?

Am trei copii care sunt în Spania. Toţi ar veni să trăiască în pământul lor. Dacă mâine porneşte Goldul, poate şi copiii mei trei se întorc să muncească aici, că în altă parte nu este unde.

De o parte şi de alta a exploatării aurifere, ambele tabere spun că vor continua protestele până când doleanţele le vor fi ascultate.

Pungeşti – anti-explorare gaze de şist

La Pungeşti, în judeţul Vaslui, câteva sute de oameni, localnici şi persoane venite din mai multe zone ale ţării, şi-au strigat nemultumirea faţă de intenţia companiei Chevron de a monta în zonă o sondă de explorare a gazelor de şist. Localnicilor li s-au alăturat şi oameni din alte judeţe din ţară.

Câteva declaraţii ale protestatarilor:

Îi susţinem, suntem alături de localnici. Aşa ceva nu se poate. Nu este admisibil ca câţiva consilieri să voteze pentru ce? Pentru interesele lor?

Nu o să reuşească (să exploreze). Cu siguranţă (Chevron) nu o să reuşească. Suntem mulţi şI suntem uniţi. Trebuie să ne omoare, să treacă peste cadavrele noastre ca să monteze sonda aici.

La prânz, câţiva tineri s-au urcat pe cai şi au cântat cântece haiduceşti pentru a le aminti localnicilor cum, înainte, ţăranii îşi apărau pământurile prin luptă.

Cu o întârziere de aproape patru ore, au ajuns la Pungeşti şi două autocare din Bucureşti, cu 100 de protestatari. Din cauza filtrelor de poliţie, patru la număr, autocarele au fost trase pe dreapta. Nu doar cei sosiţi din Bucureşti au avut de trecut de filtrele poliţiştilor, ci şi cei din Iaşi. Întrebat de această situaţie, ministrul de Interne Radu Stroe susţine că nu ştie nimic: „Nu cunosc. O să mă informez, să vedem. Nu ştiu, nu pot comenta.


Bârlad – anti-explorare gaze de şist

Şi la Bârlad s-au adunat oamenii: câteva sute de persoane au venit şi au protestat paşnic în faţa Primăriei municipiului. O parte dintre ei au fost prezenţi şi la Pungeşti zilele trecute, potrivit Mediafax. Ei au strigat lozinci adresate în egală măsură împotriva Chevron, împotriva lui Traian Băsescu şi a premierului Victor Ponta. La iniţiativa protopopului de Bârlad, Vasile Laiu, oamenii au cântat imnul în cor.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri