Tolontan: CE are dreptate. Nu este nicio presă atât de prăbușită la nivelul standardelor

Data publicării:
30012013 20tolo-46791

Pentru mine, ca jurnalist, a fost neplăcut. Nu pentru că nu ar fi avut dreptate, ci pentru că au. Ce a spus azi Comisia Europeană poate spune orice telespectator din România sau care citeşte ziarele şi site-urile de ştiri din România”, a declarat Cătălin Tolontan la Digi24.

Acesta a mai completat că măsura este fără precedent pentru că „nu e nicio presă atât de prăbușită la nivelul resurselor și standardelor deopotrivă”.

Jurnalistul a dat exemplul mai multor posturi „politizate” de televiziune din România, subliniind faptul că CE are dreptate în recomandările pe care le-a făcut cu referire la presă.

Nu ne puteau deposeda de meserii decât dacă acceptam. Şi mulţi am acceptat să le predăm armele meseriei noastre. Nu puteau deveni de la sine practicanţii acestei profesii cum au devenit azi. Asta ne face responsabili în primă măsură. Principalii vinovaţi nu sunt patronii, ci jurnaliştii. La noi, jurnaliştii şi-au predat cheia valorilor lor către patronii de presă. Nu generalizez. Sunt mulţi care îşi fac treaba bine. Le e din ce în ce mai greu, din cauza că sunt într-un sistem bolnav”, a mai afirmat Tolontan.

Comisia a atras azi atenția asupra rolului mijloacelor de informare în masă.

Au existat numeroase exemple de mijloace de informare în masă care au exercitat presiuni asupra sistemului judiciar, precum și anumite îndoieli cu privire la eficacitatea activității de supraveghere desfășurată de Consiliul Național al Audiovizualului. Situația sugerează necesitatea unei revizuiri a normelor existente pentru a garanta faptul că libertatea presei este însoțită de o protecție corespunzătoare a instituțiilor și a drepturilor fundamentale ale persoanelor, precum și pentru a pune la dispoziție măsuri reparatorii eficiente”, se arată în raportul MCV.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri