Toți pasagerii liniilor aeriene ce zboară în UE vor fi trecuți într-un registru european

Data publicării:
incheckning fullbredd foto Jonas Borg

Foto: Swedavia, Jonas Borg

Această directivă va obliga companiile aeriene să dea autorităților naționale datele pasagerilor pentru toate zborurile din state terțe către UE și viceversa. ”Am adoptat un nou instrument important pentru combaterea terorismului și traficanților. Prin colectarea, distribuirea și analizarea informațiilor PNR, agențiile noastre de intelligence pot observa modele de comportament suspicios care trebuie urmărite. PNR nu este un glonte de argint, dar statele care au un sistem național PNR au dovedit în numeroase rânduri că este foarte eficient”, a spus joi raportorul Timothy Kirkhope.

Textul a fost aprobat cu 461 de voturi pentru la 179 și 9 abțineri.

Statele membre vor crea ”unități pentru informațiile despre pasageri” (PIUs) pentru a administra datele colectate de companiile aeriene. Aceste informații vor putea fi păstrate cinci ani, dar după șase luni, datele vor fi ”mascate”, adică vor fi eliminate detaliile care ar putea duce la identificarea persoanelor (cum ar fi nume, adresă, date de contact).

PIUs vor fi responsabile de colectarea, păstrarea și procesarea datelor PNR, de transferul lor către autoritățile competente și de schimbul lor cu PIUs din alte state membre și cu Europol. Directiva menționează că astfel de transfere trebuie făcute doar ”de la caz la caz” și exclusiv pentru scopul de a ”preveni, detecta, investiga sau aduce în justiție infracțiuni teroriste sau alte infracțiuni serioase”.

Directiva trebuie să se aplice ”zborurilor din afara UE”, dar statele membre ar putea să o extindă și către ”zborurile din UE” (adică dintr-un stat membru către alt stat sau alte state membre), cu condiția să notifice Comisia Europeană. Statele UE pot alege să colecteze și să proceseze datele PNR de la agenții și operatori de turism (operatori economici), pentru că ei administrează și rezervările de zboruri.

După aprobarea Parlamentului, propunerea va trebui aprobată formal de Consiliu. După publicarea în Jurnalul Oficial al UE, statele membre vor avea la dispoziție doi ani pentru a o transpune în legislațiile naționale.

Potrivit sitului televiziunii publice, tvr.ro, dosarul a stârnit numeroase dezbateri timp de patru ani, pentru că o parte din aleşii europeni îi contestă calitatea de instrument de luptă împotriva terorismului şi îl consideră un atentat la protecţia datelor personale. Atentatele de la Paris din luna noiembrie au fost cele care au relansat discuţia asupra necesităţii adoptării acestei directive. În opinia iniţiatorilor, registrul cu datele tuturor pasagerilor curselor aeriene ar aduce lumină în privinţa traseelor indivizilor radicalizaţi care pleacă în Siria să lupte alături de Statul Islamic şi se întorc în Europa pentru a pune la cale atentate în propriile ţări. O astfel de listă ar putea, prin urmare, să ajute autorităţile să îi oprească înainte de a lovi.

Proiectul introducerii aşa-numitului PNR este susţinut de populari şi conservatori. Socialiştii îl acceptă, fără a-l considera însă un remediu miracol împotriva atentatelor. Proiectul este intens criticat de celelalte familii politice, care îl consideră inutil ca instrument de luptă împotriva terorismului, un demers de imagine făcut în grabă ca urmare a presiunii exercitate de atentatele de la Paris şi Bruxelles.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri