Sari la conținut

Tragedia de la Uricani. Ministrul Energiei: O echipă va inspecta fiecare mină

Ministrul Energiei, Toma Petcu, spune că va organiza o echipă de cercetare „care va inspecta mină cu mină” şi va prezenta „orice potenţial risc”. În plus, pe termen lung, se va declanşa procedura de achiziţie pentru un studiu elaborat privind riscurile din minele de cărbune din România, a mai spus ministrul.

„Având în vedere că în mai puţin de o lună am avut în minele din Valea Jiului două evenimente tragice, produse în condiţii complet diferite, vom organiza o echipă de cercetare care va inspecta mină cu mină - atât pe cele aflate în exploatare, cât şi pe cele aflate în proces de închidere. Aştept de la această echipă concluzii, în cel mai scurt timp, privind vulnerabilităţile la zi din fiecare mină în parte.

Mă aştept ca această cercetare să aducă la lumină orice potenţial risc, atât în privinţa dotării cu materiale şi echipamente de siguranţă, cât şi respectarea normelor de securitate în muncă de fiecare angajat care lucrează în mine. Aceasta este o măsură pe termen scurt, dar, în paralel vom declanşa procedura de achiziţie pentru un studiu elaborat privind riscurile din minele de cărbune din România”, a spus Toma Petcu.

Acesta a precizat că la Mina Uricani se fac verificări ale întregului perimetru minier, iar activitatea în mină se va relua „doar când aceste echipe vot finaliza verificările şi vor certifica faptul că nu mai există niciun pericol”.

Ministrul a precizat că Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara a demarat deja anchetarea accidentului și a spus că minerii aveau asupra lor echipamente de protecţie şi aparate de măsură a concentratului de gaze din mină.

„Minerii afectaţi de accidentul de astăzi se aflau în momentul producerii evenimentului într-o zonă betonată, netraversată de nici un fel de cablu. Implicit, de niciun cablu electric. De aceea, aşteptăm cu interes rezultatul anchetei ITM”, a mai spus ministrul.

Petcu a mai menţionat că ancheta demarată după accidentul de la Mina Lupeni a fost finalizată, însă concluziile vor fi prezentate abia după 31 noiembrie, când va fi gata ancheta Inspectoratului Teritorial de Muncă.

O explozie a avut loc luni dimineaţă în subteranul Minei Uricani, iar patru mineri au fost surprinşi de deflagraţie. Trei dintre ei au reuşit să se salveze şi au suferit arsuri pe aproape jumătate din suprafaţa corpului, fiind aduşi la spitale din Capitală, iar cel de-al patrulea miner dat dispărut a fost găsit decedat după aproape patru ore de căutări.

Un alt accident a avut loc, în 5 octombrie, la Mina Lupeni, soldat cu doi morți și un rănit.

Surse: Digi24, News.ro