Sari la conținut

Tragedia din Club Colectiv | Procurorii au început urmărirea penală pentru omor calificat şi distrugere calificată

Tiberiu Niţu, procurorul general al României: „Este începută urmărirea penală cu privire la faptele de omor calificat şi distrugere calificată, pentru început. Urmează să facem alte acte, să intrăm ca să facem cercetarea la faţa locului, sunt experți înauntru. Considerentele urmează să le stabilim, de asta am preluat dosarul. Nu putem şti acum forma de vinovăţie. Vedem ce se întâmplă”.

Sunt primele declaraţii oficiale ale procurorului general al României, la doar câteva minute după ce a ajuns la clubul Colectiv. Întreaga zonă a fost izolată, pentru ca poliţiştii criminalişti să poată verifica nestingheriţi, centimentru cu centimetru, locul în care a avut loc tragedia.

Radu Gavriş, șeful Serviciului Omoruri din Poliția Capitalei: „A fost efectuată cercetarea criminalistică a celor 26 de cadavre. S-au făcut cercetările în spaţiile din jur, s-au ridicat lucruri, urmează să fie evaluate. A fost ridicată unitatea de stocarea a imaginilor, urmează să fie evaluată”.

La faţa locului a venit o echipă de ingineri de la Petroşani, specializată în investigarea tehnică a unor astfel de tragedii.

Reporter: Ce ați găsit?

George Găman, directorul INSEMEX: Urme textile, de materiale arse sau pe jumătate arse, așteptăm să vedem ce tip de articole pirotehnice au fost folosite.

Reporter: Tavanul avea burete de antifonare?

George Găman: Era și pe tavan o parte din material.

Inginerii susţin că în interiorul clubului au găsit extintoare, dar unul singur a fost folosit.

Clubul Colectiv are trei acţionari. Toţi au ajuns în faţa procurorilor și au fost audiaţi pentru a explica cum a fost posibilă tragedia. Anchetatorii iau în calcul mai multe ipoteze. Una dintre cele mai plauzibile este incălcarea legii în ceea ce priveşte amenajarea unui club cu o capacitate de peste 500 de persoane. Procurorii vor investiga şi firmele care s-au ocupat de showul pirotehnic.Toate avizele au fost cerute de Parchet. 

Citiți și: 

Declarația martorului care spune că a fost primul care a anunțat Departamentul de Urgență
Incendiu în clubul Colectiv din Capitală. 27 de persoane au murit, 162 au fost rănite. Declaraţii cutremurătoare de la faţa locului. Cod roşu în spitalele din Bucureşti 
VIDEO. Declaraţii cutremurătoare ale martorilor la incendiul din clubul Colectiv: "Cine a fost mai tare trăieşte"
Incendiul din clubul Colectiv | Presa străină: Tragedia "a lăsat România uluită"
Martor la incendiul din clubul Colectiv, pentru Digi24: "Când a ajuns la tavan, focul s-a extins în 3 - 5 secunde, parcă era benzină"
Ce spun reprezentanţii firmei care au organizat show-ul pirotehnic din clubul Colectiv
VIDEO. Mobilizare fără precedent la Centrul de transfuzii din Bucureşti
Klaus Iohannis, la Spitalul Floreasca: Sunt cutremurat şi revoltat. Am indicii că nu au fost respectate reglementările legale
I. Lascăr, şeful Clinicii de Chirurgie de la Floreasca: "Este ca la război, se operează simultan în mai multe săli"
EXCLUSIV. Mărturie șocantă a firmei care a făcut antifonarea în clubul Colectiv
Dr. Monica Pop: „Am sperat că n-o să mai văd niciodată tragedia pe care am văzut-o la cutremurul din 77. Uite că se repetă”

Prevederi legale pentru spaţii în care au loc evenimente cu sute de persoane

GRAFICĂ Digi24. Momentul izbucnirii focului în club Colectiv

În Colectiv şi-a pierdut viaţa şi mama a cinci copii, angajată a clubului. Venise la muncă în locul unei colege