Tragedia din Retezat. Ce spune Protecția Copilului

Data publicării:
DIGITAL CAMERA
Foto: Salvamont Hunedoara

Reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului Braşov aşteaptă rezultatele anchetei penale în cazul tragediei din Masivul Retezat, în care şi-au pierdut viaţa cei doi copii alpinişti, şi vor face verificări în funcţie de concluziile acesteia. Potrivit DPC, până când nu se vor stabilii vinovaţii nu se pot lua niciun fel de măsuri, relatează News.ro.

DIGITAL CAMERA
Foto: Salvamont Hunedoara

În acest moment, aşteptăm finalizarea anchetei penale şi, în funcţie de concluziile acesteia, vom evalua situaţia”, a declarat Lidia Mailat, purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Protecţia Copilului Braşov.

Potrivit unor surse judiciare, în acest moment, Direcţia pentru Protecţia Copilului nu ar putea face mai mult decât să intervină în familiile celor doi copii morţi în cazul în care ar mai exista alţi copii minori şi doar dacă s-ar dovedi că adulţii din expediţie au ignorat intenţionat avertizările salvamontiştilor.

Astfel, dacă se dovedeşte că adulţii care au fost în expediţie, respectiv taţii copiilor, au ignorat intenţionat avertizările salvamontiştilor şi au urcat pe munte ştiind că îşi pun copiii în pericol, oamenii sunt culpabili. Direcţia pentru Protecţia Copilului ar putea interveni în acest caz dacă în familii mai sunt copii minori care ar putea fi supuşi aceloraşi riscuri şi i-ar putea prelua sub protecţie”, au explicat sursele citate.

Potrivit aceloraşi surse, în cazul familiei Popescu nu se pune această problemă deoarece sora Getei, Crina Coco Popescu, este majoră.

În cazul familiei Gulacsi se poate pune problema protecţiei surorii lui Erik, Karla, care are 16 ani şi care se afla în expediţia din Masivul Retezat alături de tatăl şi fratele ei care a decedat”, au mai spus sursele citate de News.ro.

Din grupul de şapte persoane mai făceau parte Ovidiu şi Dor Geta Popescu, precum şi două femei care nu erau rude, ci doar persoane pasionate de munte.

La rândul său, directorul general al Direcţiei pentru Protecţia Copilului Hunedoara, Geanina Mariana Ianc, a declarat pentru News.ro că inspectorii DGASPC nu s-au autosesizat în urma accidentului din Retezat, dar că acest caz este în atenţia lor.

Deocamdată, nu ne-am sesizat în cazul decesului celor doi copii morţi în urma avalanşei. Aşteptăm rezultatul anchetei şi în funcţie de acesta vom acţiona. Oricum, cazul este în atenţia noastră”, a declarat Ianc.

Poliţiştii hunedoreni continuă ancheta în acest caz, iar până în prezent au fost audiate şase persoane. Printre persoanele audiate nu se numără însă şi părinţii copiilor decedaţi.

Şase persoane au fost audiate până în prezent. Părinţii copiilor decedaţi nu au fost audiaţi, aceştia urmează să discute cu poliţiştii atunci când starea de sănătate le va permite”, a declarat Laura Bradu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.

Avalanşa produsă, sâmbătă după-amiază, în Munţii Retezat a surprins şapte persoane, cinci dintre acestea fiind rănite. În avalanşă, Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, cei doi adolescenţi alpinişti renumiţi, având la activ numeroase recorduri mondiale şi europene, şi-au pierdut viaţa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri