Tragedie pe noul drum peste Dunăre al refugiaţilor

Data actualizării: Data publicării:
refugiati dunare

Au plecat în căutarea unei vieţi mai bune, dar şi-au găsit sfârşitul pe Dunăre. 10 imigranţi irakieni au încercat să ajungă din Bulgaria în România în bărci gonflabile. Un copil de 5 ani şi un bărbat s-au înecat, alţi patru oameni sunt dispăruţi. Patru imigranţi au fost salvaţi din apele fluviului de pescari bulgari.

Cei 10 irakieni au ales un drum nou spre libertate. Au vrut să traverseze Bulgaria şi România, pe un traseu care urma să-i ducă în Germania. Au încercat să evite astfel controalele de la frontiera Serbiei, care au fost întărite în această vară. Doi bulgari le-au promis că îi vor ajuta să treacă Dunărea neobservaţi. I-au urcat în două bărci gonflabile, nu înainte de a le lua banii: 88.000 de dolari. 10.000 de dolari a costat un loc pentru adulţi şi 7.000 pentru copii. Una din bărci a cedat însă la scurt timp după ce a fost lansată la apă.

Manuela Rolea, reporter Digi24: „În această zonă de pe Dunăre, în dreptul localităţii bulgăreşti Archar, barca şubredă a cedat, iar migranţii au căzut în apă. Nişte pescari din apropiere au auzit ţipete şi au venit să vadă ce se întâmplă.”

Au reuşit să salveze două femei şi doi bărbaţi.

„Nişte pescari care erau cu barca pe Dunăre, pe partea bulgară, au auzit nişte ţipete şi au văzut că venea o barcă pe Dunăre. În ziua următoare a venit Poliţia de Frontieră cu şalupele şi s-a auzit că s-au înecat nişte copii”, povesteşte un localnic.

Călăuzele au fugit cu a doua barcă. Oamenii salvaţi de pescari au povestit că alţi şase compatrioţi au căzut în Dunăre. Căutările au început imediat. La 23 de kilometri distanţă de locul în care s-a scufundat barca, autorităţile bulgare au găsit un copil de cinci ani şi un bărbat de 27 de ani. Erau însă morţi. Pe ceilalţi îi caută de cinci zile fără succes.

Comisarul Dimitar Chorbadjiev, directorul Poliției de Frontieră din Ruse, Bulgaria: „Cu gesturi au încercat să explice că mai sunt căzuţi în apă. Ne-au arătat 4 degete şi apoi că sunt mici. Poliţiştii au înţeles aşa că e vorba, cel mai probabil de copii. Zona de pe coasta bulgară este relativ accesibilă, dar pe partea românescă este extrem de dificil de acostat, e mlăștinoasă. E foarte important să găsim barca scufundată pentru că, dacă am găsi-o, am afla indicii despre cei implicaţi în acest caz.”

Cristian Popa, reporter Digi24: „La 5 zile din momentul în care cele 6 persoane au fost date dispărute, poliţiştii de aici, din Ruse, continuă misiunile de cautare şi, eventual, de salvare. Cei 4 imigranţi care au fost salvaţi au fost interogaţi şi sunt îngrijiţi. În perioada următoare, autorităţile din Bulgaria vor decide şi ce se va intampla cu acestia.”

Călăuzele sunt căutate de poliţişti. Anul acesta, aproximativ 9.000 de refugiaţi au intrat în Bulgaria pe la graniţa cu Turcia, deşi anul trecut aici a fost ridicat un gard tocmai pentru a stopa fenomenul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri