Traian Băsescu, despre intrarea în vigoare a Codurilor: Fraţilor, mai bine spunem că ne mai trebuie două luni!

Data publicării:
traian basescu depunere juramant andrei gerea-2

Preşedintele a mai spus că problema intrării în vigoare a noilor Coduri a fost extrem de dezbătută şi şi-a exprimat opinia că trebuie elaborat, urgent, un proiect de ordonanţă de urgenţă, de către Ministerul Justiţiei, privind modul de aplicare a noului Cod Penal.

„Auzeam aseară pe un post de televiziune, era abordarea: "Domnule, şmecherii ăştia au dat codurile ştiind ce dosare sunt", dar nespunând nimeni că e din 2009, e pe asumarea răspunderii, iar şmecherii ăştia nici măcar nu erau la putere la vremea.. Deci o abordare din asta foarte negativă. Băgaţi şi noul Cod penal, şi explicaţi, băi fraţilor, reducerea pedepselor nu a vizat persoane, ci e o nouă filosofie penală, pentru că, până la urmă, statul este obligat să facă noua politică penală şi o face prin legi”, a mai spus Traian Băsescu, citat de Mediafax.

Președintele a adăugat că nu vrea să aibă justiţia o „problemă de imagine” în privinţa trecerii de la un Cod la altul.

Trag, totuşi, o concluzie pozitivă, că putem, pentru că, altfel, mai bine spunem acum: "Fraţilor, ne mai trebuie două luni", vorbim şi cu Bruxelles-ul, care ne presează de doi ani să le introducem, şi spunem "Ne mai trebuie două luni, că avem nu ştiu ce de făcut", sigur, dând explicaţii”, a declarat şeful statului.

Asta nu aş vrea, să ne facem că putem şi să ne trezim că nu putem. Mai bine spunem că mai stăm două luni. Doamne fereşte, nu vreau să vă stimulez la o astfel de decizie, dar, decât să avem lucrurile neclare, mai bine facem un sfert de pas înapoi”, a continuat el.

Şeful statului a mai ţinut să precizeze că are câteva întrebări, ca nespecialist, şi a adăugat că, văzând dezbaterea publică, legată de intrarea în vigoare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, doreşte să ştie dacă este asigurată baza materială, ceea ce înseamnă săli, resursă bugetară şi baza de personal, adică judecători şi procutori, în număr suficient, pentru aplicarea noului Cod penal.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat că este asigurată baza materială şi a fost suplimentat numărul de locuri, existând unele deficienţe la capitolul infrastructurii.

E un proces uriaş intrarea în vigoare a Codurilor”, a mai spus ministrul Justiţiei, arătând că aceste probleme vor fi observate în urma unui interval de evaluare.

Eu înţeleg aşa, numărul de judecători şi de procurori acceptabil în momentul de faţă, numărul de săli de judecată, acceptabil. Nu bine, nu foarte bine, undeva pe aici”, a spus şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu a felicitat CSM, despre care a spus că, deşi la începutul lui 2013 a avut câteva momente chiar de criză, a reuşit să le depăşească şi şi-a făcut treaba pe parcursul anului şi şi-a îndeplinit principalele misiuni, ceea ce justifică un raport pozitiv, un bilanţ care poate fi apreciat ca fiind pozitiv.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri