Traian Băsescu despre regulamentul Onorului: „Totul e să încercăm să nu devenim penibili”

Data publicării:
onor base ponta

E o chestiune atât de măruntă, dar esenţa onorului şi înclinării drapelului are şi simbolistica comenzii unice. Vă asigur că militarii dezavuează introducerea unor elemente de depreciere a simbolisticii militare”, a spus Traian Băsescu, în cadrul unei declarații de presă susținute la Cotroceni.

Am înţeles că (Gabriel Oprea, n.r.) se prevalează că Poliţia e civilă, da, dar Jandarmeria e militară şi garda de onoare e dată de jandarmi. Mi-aş imagina aşa, că vin cinci miniştri, cei patru demnitari - preşedinte, premier, preşedinţii Camerelor, vă daţi seama de câte ori cântă imnul oamenii aceia?”, a mai spus președintele.

Regulamentul Onorului și ceremoniilor militare spune că oficialul cu rangul cel mai mare dintre cei care participă la o ceremonie este întâmpinat cu onoruri militare.

Ministerul de Interne a precizat însă că acest lucru este valabil doar pentru Minsterul Apărării.

În Ministerul Afacerilor Interne, în condițile în care, începând cu anul 2002 polițiștii nu mai au statut militar, domeniul ceremoniilor nu era reglementat, de aceea și necesitatea unui cadru de reglementare cu aplicabilitate pentru instituția noastră”, se arată într-un comunicat al instituției.

Totul e să încercăm să nu devenim penibili. Poate, dacă dl. Oprea are asemenea probleme metafizice legate de simbolistică, dacă tot a justificat că Poliţia e civilă, cel mai bine ar fi să desfiinţeze acest moment pentru că îl împinge în ridicol. Aplecarea drapelului, imnul de stat, sunt lucruri sfinte pe care niciun stat civilizat nu le-a banalizat, nu le-a dus în derizoriu. Ce pot să fac, decât să privesc şi poate să zâmbesc”, a mai spus președintele.

În urmă cu o lună, la bilanţul anual al Ministerului Administraţiei şi Internelor, preşedintele şi premierul l-au pus în dificultate pe vicepremierul Gabriel Oprea. Militarii au dat de două ori onorul la Ministerul de Interne: o dată premierului și a doua oară preşedintelui.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri